Home » Kennisbank Persoonlijke ontwikkeling » Een succesvol leven 9 Tips

Een succesvol leven 9 Tips

Succesvolle mensen herken je meteen. Ze zijn gepassioneerd, levenslustig en volledig in hun element. Dat wil jij natuurlijk ook. Maar hoe creëer je een succesvol leven voor jezelf? Ook al lijkt het of succesvolle mensen alle winden mee hebben, toch zijn het mensen die actief bezig zijn met het behalen van hun successen. De gewoontes die succesvolle mensen hebben en gebruiken om hun doelen te behalen, kun jij ook aanleren. Daarom hebben we de belangrijkste voor jou verzameld. Hieronder vind je 9 tips op weg naar een succesvol leven.

Wat is succesvol zijn

tips voor een succesvol leven

Of je een succesvol leven hebt, ligt aan welke waarden en normen jij belangrijk vindt in het leven. Aan welke maatstaf je gebruikt om succes af te meten. Of je succesvol bent bepaal je dus zelf. Zo is het voor de een belangrijk om heel veel geld te verdienen en flink op de carrière ladder te klimmen, terwijl dat voor de ander het opvoeden van gezonde en gelukkige kinderen is. Succes hebben hangt dus niet alleen samen met geld, maar ook met bijvoorbeeld de vrijheid om te doen wat je wilt, hoe je wilt dat de wereld om je heen is en in hoeverre jij daar aan kan bijdragen.

Een succesvol leven is dan ook meer een levensstijl en wordt veel minder bepaald door een klein onderdeel in je leven. De meeste mensen denken dat succesvolle personen vooral veel geld en geluk hebben gehad. Ze komen uit een rijke familie, hebben veel invloedrijke contacten en waren op het juiste moment op de juiste plek. Maar er komt nog veel meer kijken bij het hebben van succes. Zo is doorzettingsvermogen een eigenschap van veel succesvolle mensen.

Of je succesvol bent is persoonlijk

Omdat jouw normen en waarden bepalen wanneer je succesvol bent is het ook heel persoonlijk. Daarom moet je weten wat jij onder succes verstaat. Als je daar geen beeld van hebt, zul je het ook nooit kunnen zijn. De eerste stap is dus te ontdekken hoe een succesvol leven er voor jou uitziet. Je moet weten wat jij zelf wilt bereiken en bepalen wanneer je dat ook bereikt hebt. Vaak vind je jouw succesfactor in de dingen waar je goed in bent, waar je passioneel over raakt en welk soort levensstijl je zelf graag wilt hebben. Maak je dromen daarom heel specifiek en schrijf ze op.

Vraag je af hoe jij wilt dat jou leven er in 1, 5 of 10 jaar er uitziet. Wat wil je in die jaren bereiken en hoe ga je dat doen. Bepaal welke afspraken jij daarvoor met jezelf wilt maken en wat je er wel en niet voor over hebt. Doordat jij precies weet welk doel je hebt en waar je heen wilt, kun je je daar op focussen en er heel gericht mee aan de slag gaan. Heb je bepaald wat je dromen en doelen zijn, dan bereik je die een stuk makkelijker als je ook de eigenschappen van succesvolle mensen eigen maakt. Je helpen jezelf daarmee een handje door het volgen van de onderstaande 9 tips.

Hoe word je succesvol – 9 tips

wordt succesvol

Wat doen succesvolle mensen om hun doelen te bereiken en dus een succesvol leven te leiden? We hebben voor jou hun belangrijkste eigenschappen in deze 9 tips gegoten. Pas je deze eigenschappen toe in je eigen leven, dan vergroot je de kans op succes door het bereiken van jouw eigen doelen.

Doe

Nu je duidelijk hebt wat je wilt, heb je geen excuses meer. Blijf niet te lang in de ‘bedenkfase’, neem actie en maak al kleine stappen in de richting door te kijken welke dingen je nu al kunt doen of veranderen. Onthoud dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het slagen van je eigen plannen. Neem jij geen actie, dan gebeurt er dus niets.

Focus

Denk groot, maar maak kleine stappen. Houd je doel voor ogen, maar zorg ook voor doelen die je op korte termijn al kunt bereiken. Zo kom je stap voor stap dichterbij het leven dat je wilt hebben en heb je ondertussen ook al succeservaringen, die je alleen maar aanmoedigen verder te gaan. Het maken van een stappenplan helpt je hierbij om overzicht te houden op je vooruitgang.

Inspiratie

Lees boeken over mensen met dezelfde wensen als jij, zoek informatie over de veranderingen die je wilt doorvoeren en laat je inspireren door succesvolle mensen die al zijn waar jij wilt komen. Verzamel de juiste groep mensen om je heen. Zoek vrienden die je aanmoedigen en kunnen helpen. Verzamel quotes die je inspireren als je het even niet meer ziet zitten.

Maak fouten

Van fouten leer je veel. Je leert hoe je het niet moet doen, maar ontdekt ook wat echt belangrijk is voor je. Niets is perfect, dus omarm imperfectie, jouw wereld beeld is anders dan die van anderen en dus zijn er andere uitkomsten dan je had verwacht. Blijf wel kritisch naar je eigen prestaties kijken. Zorg dat je gefocust blijft op je doel en pas je stappen zo nodig aan.

Blijf nieuwsgierig

Ondanks dat jij bepaalt wat voor jou een succesvol leven is, zijn de ideeën van anderen soms waardevol voor jouw proces. Ook als je steeds weer voor dezelfde muur komt te staan, vraag je dan af of dit wel de juiste weg is en ga op zoek naar andere manieren. Er leiden immers meerdere wegen naar Rome.

Vertrouw het proces

Blijf positief, ook als het even niet mee zit of als het langzamer gaat dan je zou willen. Blik terug op je al behaalde doelen en zie je vooruitgang. Houd vol, doorzettingsvermogen ontwikkel je niet als alles je altijd meezit, maar juist door tegenslagen met vertrouwen te accepteren.

Zeg vaker nee

Weet heel goed wat je wel en niet wilt, wat je helpt om je doelen te bereiken en wat je zelf belangrijk vindt. Focus betekent dat je niet overal ja op kunt zeggen. Soms is het goed om ja te zeggen, maar laat het je niet van je eigen doelen afleiden.

Rust

Het bereiken van je doelen staat of valt met hoe goed jij in je vel zit. Ben je uitgerust en in balans, dan zie je de wereld een stuk positiever en heb je genoeg energie om er echt voor te gaan. Neem regelmatig rust, doe aan meditatie of aan yoga en ga er eens lekker tussen uit. Een korte wandeling in de natuur laad je op en de frisse lucht geeft je een heldere geest, waarmee je problemen veel makkelijker de baas bent.

Zorg goed voor jezelf

Neem een gezonde levensstijl aan. Eet gezond, laat stimulerende middelen zoveel mogelijk staan en slaap voldoende. Zorg voor genoeg beweging door de dag heen en neem een actief dagritme aan. Zorg dat het de moeite waard is om lekker vroeg uit bed te stappen en aan de slag te gaan en maak van jezelf geen nachtbraker. Leer hoe je beter kan slapen met het Perfect slapen in 7 stappen boek.

De laatste, misschien wel belangrijkste tip

leef succesvol

Met deze 9 tips ben je al goed op weg om je dromen waar te maken en het leven te leiden zoals jij dat wilt. Of dat nu het winnen van de marathon is of het opstarten van een non-profit organisatie, er is een belangrijke tip die we je zeker nog willen meegeven.

Blijf in jezelf geloven

Doe waar je van houdt en richt je leven niet in volgens de verwachtingen van anderen. De maatschappij kan heel dwingend zijn in de visie op wat succesvol zijn is, maar het is veel belangrijker dat jij heel duidelijk weet wat voor jou succes betekent. Laat je dus niet beïnvloeden door de mensen om je heen, maar geloof in jezelf en jouw idee over een succesvol leven. Het volgen van andermans visie zul je niet gelukkig maken en je niet het gevoel geven een succesvol leven te hebben. De criteria voor een succesvol leven zijn voor iedereen anders. Doe waar jij gelukkig van wordt en durf je eigen pad te volgen. Aan het einde ben jij zelf immers diegene die jouw leven moet leiden, dan kan dat maar beter het perfecte leven voor jou zijn!

Wordt succesvol door het volgen van een online cursus

Weet je niet hoe je succesvol kunt worden in wat jij wilt? Dan is het volgen van een online cursus een goed idee. Een online cursus kan jou op weg helpen om je doelen te bereiken.

Voordelen van een online cursus:

  • Goedkoper dan een cursus waar je naar toe moet gaan.
  • Je kan de cursus doen waar en wanneer jij wilt.
  • Je kan de cursus in je eigen tempo volgen.

Er zijn nog veel meer voordelen, die lees je in ons artikel Voordelen van een online cursus

Plaats een reactie