Home » Vergelijkers » Energie vergelijken

Energie vergelijken

In Nederland zijn er veel energiebedrijven. Maar welke is nu het goedkoopste? Hoe kun je op energie besparen? Door energie te vergelijken! In onze vergelijker kun je energieaanbieders vergelijken en ontdekken welke het beste bij jouw past. Vul om een zo goed mogelijk beeld te krijgen eerst de gegevens in onder het kopje personaliseer aan de linkerkant zodat de prijzen op maat voor jouw gemaakt worden. Ook kun je als je dat wil nog meer opties kiezen namelijk duurzaamheid, looptijd, tarief en de gewenste provider.

Het klimaat verandert gestaag en heel de wereld is in de ban van de klimaatsverandering. De ijskappen smelten razendsnel en de aarde warmt op . Veel mensen maken zich hier zorgen over. De energiebronnen raken uitgeput en het is hoog tijd om over te schakelen op schone en zuinige energie. Veel mensen op de wereld zijn zich hiervan bewust en gaan daarom steeds zuiniger om met energie. Omdat ze begaan zijn met het klimaat. Mede doordat de energiebronnen uitgeput raken zijn mensen op zoek naar alternatieven.
Daarnaast is het ook zo dat energie door diverse oorzaken veel duurder wordt. Veel mensen willen daarom besparen op hun energie rekening. Sommige doen dat door zonnepanelen aan te schaffen, maar deze kosten veel geld en niet iedereen heeft dat. Toch zijn er ook andere manieren om te besparen op energie. Doordat de markt in Nederland geprivatiseerd is zijn er veel energie bedrijven welke allen energie aanbieden. Hierdoor is er veel keus.
Maar welke is nou het goedkoopste? Hoe kun je op energie besparen? In dit artikel leggen wij het je uit.

Kies de goedkoopste aanbieder!

Voordat je gaat besparen is het ook slim om te kijken naar de goedkoopste energie aanbieder. Je kunt namelijk diverse aanbieders en hun prijzen vergelijken in onze vergelijker die je hierboven ziet.
Veel aanbieders hebben mooie aanbiedingen en je kunt daarmee op jaarbasis veel geld besparen. Sluit daarom naast dat je de bespaartips volgt ook een contract af bij de goedkoopste aanbieder.

Hoe verbruik je minder elektriciteit?

energie vergelijken

Het verbruik van elektriciteit verschilt per huishouden. Dit is afhankelijk van de volgende factoren:
● De leeftijd van de elektrische apparaten.
● De hoeveelheid elektrische apparaten.
● De frequentie waarmee je gebruik maakt van elektrische apparaten.
● Het energielabel van de elektrische apparaten.

Hieronder volgen een aantal tips om elektriciteit te besparen:
● Was op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden.
● Zet apparaten helemaal uit; laat de stekkers niet in het stopcontact zitten als u deze niet gebruikt.
● Wanneer er iets uit de vriezer ontdooid moet worden, zet dit dan in de koelkast.
● Vervang gloeilampen voor ledlampen.
● Hang was aan de lijn.
● Indien je gebruik maakt van een droger was dan verschillende wassen achter elkaar en zorg ervoor dat de droger niet afkoelt.
Indien je een nieuw elektrisch huishoudelijk apparaat aanschaft kijk dan ook naar het energielabel. Het energielabel geeft de zuinigheid van het apparaat aan. Een apparaat met het A++ label is het zuinigst, een apparaat met energielabel G verbruikt het meest. Een apparaat met energielabel A of B is vaak duur om aan te schaffen, toch verdien je dit snel terug omdat ze zuiniger zijn.

Hoe verbruik je minder gas?

Gas is over het algemeen duurder dan elektriciteit, daarnaast stijgen de prijzen ook nog. Tevens worden we op den duur afgesloten van het gas. Echter is dat nu nog niet van belang. Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je minder gas kunt verbruiken. Het is beter voor je portemonnee en ook nog eens beter voor het milieu. Zeker gezien de klimaatverandering is dit zeker een aanrader.
De verschillen in het verbruik van gas is per huishouden erg groot. Dit is afhankelijk van een aantal factoren:
1. Als je in een appartement of rijtjeshuis woont ben je ineen gesloten en verbruik je minder gas.
2. Je huis is wellicht minder goed geïsoleerd.
3. De comfort behoefte kan meespelen.
4. Het soort huis (vrijstaand is niet aaneengesloten verbruikt dus meer).
5. De weersomstandigheden.
6. Of je graag een heel warm of een kouder huis hebt.
Een op de vijf huishouden verbruikt minder dan 1000m3, en een op de zes meer dan 2400m3. Toch is het altijd goed voor je portemonnee als je minder gas verbruikt, of je nu al een grootverbruiker bent of niet.

Tips:
Hieronder volgen een aantal tips om te besparen op je gasrekening:
● Zet de verwarming 1 graad lager, dit bespaart 7% op uw gasrekening.
● Zet thermostaat ’s nachts op 15 graden; bij vloerverwarming op 17 of 18 graden.
● Schaf een douchekop aan die water bespaart.
● Probeer korter en kouder te douchen.
● Investeer in vloerisolatie of of HR++ glas.

Standby-verbruik

besparen op energieVeel mensen hebben het vaak niet door en laten hun apparaten vaak op de standby functie staan. Ze denken dat ze dan niet veel verbruiken. Toch is niets minder waar. Uit onderzoek blijkt dat een huishouden per jaar zo’n 45 kWH (€100,-) kwijt is aan apparaten die op standby staan. Let dus goed op en zet het apparaat uit. Je kunt er veel geld mee besparen.
Daarnaast kan het soms lastig zijn om een apparaat helemaal uit te zetten. Je kunt niet bij de stekker. In dit geval kun je een bespaarstekker tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen. Deze bespaarstekker zorgt er dan voor dat het apparaat zichzelf uitschakelt. Het zogenoemde standby staan van apparaten wordt ook wel sluipstroom genoemd.
De volgende apparaten die veel vermijdbare sluipstroom gebruiken, zijn een:
● Mini Boiler
● Uitgebreide decoder met HDD
● Slecht geïsoleerde kokendwaterkraan
● VHS-DVD-combi en satellietontvanger

Energie besparen in de keuken

Door een pan op een kleine pit te zetten en een deksel erop te doen verbruik je ook minder gas. Warm op in de magnetron, dit is beter dan in een pannetje op het fornuis of in de oven. Het verbruikt namelijk minder energie. Een combimagnetron met hete lucht functie is sowieso zuiniger.
Oven
Zorg ervoor dat de oven dicht blijft als je de oven aan hebt staan. Indien je een bakplaat niet nodig hebt haal deze dan weg. Dit belemmert de luchtstroming en zorgt ervoor dat het eten minder snel warm wordt.
Waterkoker
Je zou er zo waarschijnlijk niet direct aan denken maar zeker in de keuken kun je veel elektriciteit en gas besparen. Water op laten warmen via de kraan en dan koken, of een kokende waterkraan kost veel gas. Een waterkoker daarentegen verbruikt veel minder stroom. Verwarm het daarom voor in een waterkoker voordat je gaat koken of zet gewoon thee ermee. Ontkalk een waterkoker regelmatig dit bespaard ook veel energie. Een waterkoker wordt dan sneller warm.

Wees jezelf bewust!
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om geld te besparen op gas en elektriciteit. Toch zijn dit tips waar je waarschijnlijk al veel mee kunt. Wees jezelf er bewust van en ga zuiniger om met energie. Het is beter voor je portemonnee en het klimaat.