Home » Blog » Ervaringen bij het kopen van een kinderfiets

Ervaringen bij het kopen van een kinderfiets

Leestijd: 5 minuten

Wij leren van jongs af aan fietsen, net na het lopen en misschien net iets voor het zwemmen. Nederland is nou eenmaal een waterland, vandaar het zwemmen, maar zeker ook een fietsland. Per inwoner hebben we verreweg de meeste fietsers en verslaan daarbij landen als China, België, Japan, Duitsland en alle Scandinavische landen. Geen wonder dat we er zo vroeg mogelijk bij willen zijn.
Wil je weten hoeveel fietsers per inwoner in Nederland er zijn: 99% en dat wil zeggen dat in principe bijna iedere Nederlander fietst.
Overigens bezitten we ook de meeste fietsen per inwoner, iets meer dan 1 per Nederlander.

Om dat fietsen aan te leren heb je natuurlijk een fiets nodig, en omdat je als kind begint, een kinderfiets. Helaas is dat nog niet zo eenvoudig, tenzij je het geheel en al aan het kind zelf overlaat. Kinderfiets ervaringen leren ons dat zeker onze jongste jeugd voor een zo leuk mogelijk uitziend rijwiel gaan en verder maakt het helemaal niet uit. De taak om verder te kijken dan een dope, vette en/of hippe fiets is aan de ouders, en natuurlijk de fietsenverkoper. Het is geweldig als je kind leert fietsen, maar het moet wel veilig gebeuren en dat begint bij degelijk materiaal.

City bikes ervaringen

Kinderen groeien! Kinderen spelen!

Kinderfiets ervaringen laten ons het feit zien dat je bij voorbaat weet dat het aangekocht rijwiel maar voor een zeer beperkte tijd zijn nut heeft. Voor je het weet is het kind alweer centimeters en soms decimeters gegroeid en moet je een nieuwe fiets voor zoon- of dochterlief kopen. Die cyclus vertoont zich meerdere malen in het leven van het kind, en dat betekent dat de fiets een aardige kostenpost is tijdens de opvoeding. Onwillekeurig, of waarschijnlijk wel heel bewust, ga je daar als ouder toch rekening mee houden. Dit heeft tot gevolg dat je nieuwe en/of dure fietsen links laat liggen en eerder kiest voor tweedehands of goedkopere merken. City bikes ervaringen tonen dat ook aan.
Hoewel menig ouder hun stinkende best doen kinderen bij te brengen dat spullen zoals fietsen geld kosten en er dus zorgvuldig mee moet worden omgegaan, is dat niet altijd besteed aan de ondernemende jeugd. Ze doen het meestal niet expres, maar iedereen weet nog uit zijn eigen jeugd dat de fiets een gewillig slachtoffer is van onbedoeld vandalisme. Stoepranden worden niet tot nauwelijks gezien als hindernis en als je haast hebt, wordt de fiets meestal gewoon ergens neergekwakt.

Ook hier is er weer die keuzemogelijkheid voor ouders om dan maar liever voor een iets goedkoper model te gaan en dan maar hopen dat de fiets het overleeft tot de volgende groeispurt.
De aankoop van een kinderfiets is dan ook een balans zoeken tussen veiligheid en economie.

City-bikes

Eén van de opties om wat goedkoper uit te zijn met de aanschaf van een kinderfiets is het online winkelen op het internet. Net als bij vele andere producten worden fietsen tegenwoordig ook online verkocht en we nemen City-bikes.nl als voorbeeld voor het kopen van een nieuwe kinderfiets. Indien we namelijk bladeren door de diverse fietswebshops, dan valt vooral het aanzienlijke assortiment op. City bikes heeft bijna 200 kinderfietsen op de site staan.
Ze staan overzichtelijk en zijn te specificeren op jongens/meisjes, type, wielmaat, kleur, versnellingen, remsysteem, en standaard of zijwielen. Dat lijkt in eerste instantie het kiezen een stuk ingewikkelder te maken, maar door deze specificaties kom je uiteindelijk vrij gemakkelijk op de fiets die aan uw voorwaarden voldoet. Uiteraard geldt dat alleen voor fietsen die City-bikes verkoopt en niet voor het totale aanbod van kinderfietsen in Nederland.

Deze fietswebshop verkoopt in principe fietsen van maar één merk: Spirit en dus zoeken we de site van dit nog vrij onbekende fietsenmerk. Graag willen we weten waar de Spiritfietsen gemaakt worden en dat vinden we helaas niet terug. Wat wel heel positief is, is dat er iets meer dan 120 dealers te vinden zijn in Nederland en dat is meestal niet voor niks. Deze verspreiding van dealers zou voor fietswebshops als City-bikes goede ervaringen op moeten kunnen leveren. Men zou immers gebruik kunnen maken van deze dealers door zowel verkoop als problemen via deze verkooppunten te regelen.

Terug naar de kinderfiets, waarbij het aanbod kleurrijk, sportief en uitermate scherp geprijsd is. Er zijn alleen al 29 jongensfietsen en 47 meisjesfietsen met zijwieltjes te koop voor prijzen tussen de 100 en 150 euro. Daar moet beslist iets voor uw kroost bijzitten, volgens City bikes ervaringen.

city-bikes ervaringen fietswinkel

Waar je op moet letten als je een kinderfiets koopt

• Grootte
Er zijn overal tabellen te vinden die een verband aangeven tussen wielmaat, leeftijd en zelfs kledingmaat. Voor de veiligheid is het van belang dat het kind met de voeten bij de grond kan, zodat het evenwicht bewaard kan blijven.

• Materiaal
Duurzaam is altijd aan te raden. Omdat kinderen niet altijd even voorzichtig met een fiets omgaan, kun je beter voor staal kiezen dan voor aluminium. Dat is gewoon steviger.

• Model, uiterlijk en design
Hoe enthousiaster uw kind over het model (vorm, stuur, kleur), hoe zorgvuldiger zoon- of dochterlief met de fiets zal omgaan; en je kunt je kind erop aanspreken (het is de fiets die jij uitgekozen hebt, dus…)

• Verlichting
Een goede, werkende verlichting is absolute noodzaak en dan het liefst vast aan de fiets en niet mee te dragen lampjes. Die kun je gemakkelijk vergeten.

• Remmen
Er zijn 3 verschillende soorten remmen: terugtrap-, trommel- en handrem. de terugtraprem heeft bij een kinderfiets de voorkeur. Het is een veilig en vooral stevig systeem. Handremmen zijn veel kwetsbaarder, zeker voor kleine kinderen moeilijk te hanteren en moeten regelmatig bijgesteld worden.

• Stuur en zadel
Indien je zowel stuur als zadel gemakkelijk kunt verstellen, kan dat de praktische gebruiksduur verlengen, zolang het kind maar de voeten op de grond kan zetten, zittend op de fiets.

• Banden
Omdat kinderfietsen nou eenmaal onderhavig zijn aan een meer speels gebruik, zijn de banden een onderdeel dat fors te lijden heeft. Zolang het kind zelf niet in staat is banden te plakken, moet je dat dus zelf doen bij een lekke tube. Kwalitatief betere binnen- en buitenbanden kunnen een hoop werk vermijden, maar zijn wel wat duurder.

Oh ja, vergeet ook een goede bel niet !

Deel dit bericht op social media