FC Barcelona, meer dan een club!

FC BarcelonaFutbol Club Barcelona, ook bekend als FC Barcelona en Barça, is een voetbalclub in de landstreek Catalonië in Spanje. Naast een populair en succesvol team is Barça een teken geworden van het Catalaans nationalisme met een inspirerend motto “Més que un club”, betekend “meer dan een club”.

Joan Gamper, een voetballiefhebber uit Zwitserland, heeft FC Barcelona op 29 November 1899 gesticht. Het succesvolle team vergaarde snel een toegewijde Catalaanse fan base.

Tijdens Franco werden de Catalaanse spraak en symbolen verboden en het elftal werd verplicht om hun naam in 1939 te omtoveren in Club de Fútbol Barcelona. De Catalaanse vlag werd immers verwijderd uit het schild van de club. Ondanks dit bleef het stadion één van de enige plaatsen gedurende Franco’s regeringsstelsel waar Catalaans kon worden gesproken en hun vlaggen vrij werden weergegeven.

De tweetal uiterst succesvolle Spaanse voetbalteams, FC Barcelona en Real Madrid zijn tevens felle {tegenstanders|rivalen. De concurrentie vloeit voort uit de dictatuur van Franco; Barça vertegenwoordigd een verweerschrift tegen Franco daarentegen Real Madrid een teken van nationalisme was en werd begunstigd door het bewind en Franco.

Onder toeziend oog van Franco versloeg FC Barcelona Real Madrid met 1-0 op de Copa del Generalísmo finale in 1968. De club coach op het moment, Salvador Artigas, was een Republikeinse piloot gedurende de Spaanse Burgeroorlog.

Stadion van Barça, Camp Nou, werd in 1957 gebouwd. Met een capaciteit van 98.000 zitplaatsen is Camp Nou het grootste voetbalstadion in Europa en de derde grootste voetbalstadion in de wereld.

De club veranderde in 1974 hun benaming terug naar Futbol Club Barcelona.

Sinds het werd gesticht heeft Barça geweigerd om te adverteren met corporaties sponsors op hun shirt. Doch, op 14 juli 2006, maakte de vereniging bekend een overeenkomst met UNICEF te hebben gesloten. Voor de 1e maal in de geschiedenis van Barça stond er een bedrijfsnaam op het tenue. Als onderdeel van de afspraak van vijf jaren doneert de vereniging} 1,5 miljoen EUR per jaar aan UNICEF. Een prachtig club waar steeds meer toeschouwers trekt over de hele wereld. Voetbalreizen Barcelona worden steeds populairder.

Club Voorzitter Joan Laporta, een zelfbenoemde nationalist, verplicht alle buitenlandse Barça spelers Catalaans te aanleren.

Laporta wijde in 2007 een gedeelte van het toegangsbewijs verkoop van FC Barcelona tegen Real Madrid aan Federació Llull, een organisatie die de verspreiding van de Catalaanse taal bevordert. José Luis Rodríguez Zapatero, de Minister-president van Spanje sinds 2004, ondersteunt FC Barcelona.

 

Misschien ook interessant