Home » Blog » Handige doe het zelf tips

Handige doe het zelf tips

Leestijd: 6 minuten

Doe-het-zelf tips die elke (on)handige Harry moet kennen!

“Wat je zelf doet doe je beter”, tja dat wordt er toch vaak gezegd, maar als je zelf twee linkerhanden hebt dan zal je daar waarschijnlijk niet mee akkoord gaan. Alles wat je tot nu toe zelf geprobeerd hebt is namelijk uitgedraaid tot één grote flop. En toch is er hoop, zelfs voor de meest onhandige Harry die er is! Ook als je niet zo handige bent kan het je lukken om zelf de meeste klusjes in huis uit te voeren. Hoe? Door onze handige doe het zelf tips & en tricks te volgen. Probeer het uit en je zal ontdekken dat ook jij handiger bent dan je zelf denkt!

doe het zelf tips

Handige doe het zelf tips

Om te beginnen gaan we je enkele algemene doe het zelf tips geven die je bij elke klus zullen helpen. Onderstaande tips zullen al je klusjes zoveel makkelijker en aangenaam maken en voordat je het weet wordt ook jij dankzij deze tips een échte handige Harry (of Henriette).

Tip1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je zelf aan de slag wilt in je huis zal je misschien niet staan te poppelen om eerst uren aan een stuk informatie op te zoeken en uit te vogelen hoe je alles precies moet doen. Toch is het belangrijk dat je voldoende tijd spendeert aan het zoeken naar informatie. Op die manier voorkom je dat je fouten maakt, waardoor je veel tijd zal uitsparen. Belangrijk: kom ook op voorhand te weten of je een vergunning nodig hebt voor het klusje dat je wilt uitvoeren!

Tip 2: Gun jezelf voldoende pauze

Het is best oké om gedreven te zijn en om zolang mogelijk te willen doorwerken. Maar zorg om de paar uur voor een kwartiertje of halfuurtje pauze. Als je dit niet doet, dan is er een grotere kans dat je de klus sneller beu zal worden, waardoor je juist minder gedaan krijgt. Door tijdig van een kopje koffie te genieten kan je eventjes relaxen, waardoor je er nadien weer volledig tegenaan kan gaan!

Tip3: Rome is niet in één dag gebouwd

Als je verwacht dat je in één dag tijd even snel en goed je klusjes zal uitvoeren als een professional, dan zal je terugkomen van een kale reis. Wees dus niet té perfectionistisch en durf jezelf te vergeven voor foutjes die je gemaakt hebt. In het begin is het normaal om fouten te maken en dat is zelfs goed, want je leert er ontzettend veel uit.

Tip 4: Investeer in goed gereedschap

Als je aan de slag wilt met klussen is het belangrijk om te investeren in kwalitatief gereedschap. Op die manier zal je jezelf veel frustraties besparen, want er is niets zo vervelend als gereedschap die maar half werkt. Zoek dus op voorhand goed op welke gereedschap je nodig hebt voor de klus en welke merken en modellen je het best kan kopen.

Tip 5: Draag zorg voor je gereedschap

Als je eenmaal kwalitatief gereedschap hebt gekocht, dan is het uiteraard ook belangrijk dat je er zorg voor draagt. Kuis je gebruikte tools altijd goed af en berg ze mooi op. Op die manier vind je ze ook altijd makkelijker terug. Extra tip: maak het gereedschap na gebruik klaar voor het volgend gebruik (gereedschap slijpen, het juiste stuk er al opzetten, enzovoort).

Tip 6: Ga altijd veilig te werk

Om ongelukken te voorkomen is het erg belangrijk dat je altijd de juiste veiligheidskledij draagt. Tijdens sloopwerk zijn schoenen met verstevigde neuzen geen overbodige luxe en in sommige gevallen is ook een veiligheidsbril handig. Kom dus op voorhand te weten welke veiligheidskledij nodig is en lees ook altijd goed hoe je je gereedschap veilig kan gebruiken. Extra veiligheidstip: werk altijd in een opgeruimde omgeving!

Extra tips voor het schilderen

schilderenHierboven heb je dus alvast enkele handige algemene tips meegekregen. Om het jou nog makkelijker te maken volgen hieronder enkele specifieke tips en tricks die je kan toepassen tijdens het schilderen. Schilderen is op zich geen moeilijke klus, maar als je niet goed weet hoe je het moet doen kan het resultaat al snel teleurstellen. Met onderstaande tips is teleurstelling verleden tijd en kan ook jij genieten van perfect geschilderde muren!

Schildertip 1: Ontvet het oppervlak met ammoniak

Als je het te schilderen oppervlakte eerst goed reinigt met ammoniak zal het eindresultaat veel mooier zijn. Het is een goedkope, maar doeltreffende tip!

Schildertip 2: Schilder van hoog naar laag

Als je een volledige ruimte wilt schilderen dan is het erg belangrijk dat je altijd begint met het schilderen van het hoogste punt, het plafond. Als je eerst de vloer schildert en nadien pas het plafond dan kunnen spetters op je vloer terechtkomen waardoor je weer helemaal opnieuw moet beginnen en dat wil je natuurlijk niet hebben!

Schildertip 3: Netjes schilderen is makkelijker dan je denkt

Heb jij het gevoel dat er tijdens het schilderen meer verf op jou terechtkomt dan op de muur? Dan kan je dit voorkomen door plakband een aantal keren rond het onderste deel van je verfkwast te draaien. Zo vormt het een opvangreservoir waardoor de verf niet langer op jou druppelt. Extra tip: zijn er toch enkele druppels op jou terechtgekomen, dan kan je deze makkelijk verwijderen met wat olie.

Schildertip 4: Wees voorzichtig als je de verfpot sluit

Zie je het niet zitten om een groot oppervlakte in één keer te verven? Dan is dit geen probleem, je kan alles gewoon opbergen voor een volgende keer. Verfkwasten uitwassen, verfpot toe en de volgende keer kan je gewoon opnieuw beginnen, toch? Niet helemaal, want vaak zorgt de verf aan de randen ervoor dat het deksel de volgende keer nog moeilijk open zal gaan. Dit kan je vermijden door aluminiumfolie te gebruiken aan de randen van de verfpot. De verf gaat dan niet meer aan het deksel kleven!

Extra tips voor het boren

borenOf je nu een schilderij wilt ophangen aan de muur of een hele kast in elkaar wilt steken, een boormachine is een machine die je vaak zal gebruiken als je zelf klust. Daarom zullen onderstaande tips zeker goed van pas komen!

Tip 1: Weet waar je boort

Als je zelf nog niet zoveel klusjes in huis uitgevoerd hebt zal je hier misschien niet meteen aan denken, maar het is erg belangrijk om op de juiste plek te boren! Als je verkeerd boort dan kan je per ongeluk in een elektriciteitsleiding, een water- of gasleiding boren en dat is wel het laatste dat je wil. Hoe je dit kan voorkomen? Erg simpel: schaf een metaaldetector aan. Zo’n detector is slechts zo groot als een afstandsbediening en zal je helpen om te weten waar het veilig is om te boren.

Tip 2: Gebruik afplaktape voor het boren in tegels

Misschien wil je je badkamer graag wat meer sfeer geven door er een kadertje of spiegeltje op te hangen, maar denk je dat dit onmogelijk is. Niets is minder waar! Het is perfect mogelijk om te boren in tegels, als je er maar voor zorgt dat je eerst een kruis plakt met afplaktape. Boor in het midden van dit kruis en je zal zien dat de boor mooi op zijn plaats blijft.

Tip 3: Ga stof tegen met een tennisbal

Tijdens het boren komt er veel stof vrij. Erg prettig is dit niet! Gelukkig is er hiervoor een eenvoudige oplossing: snijd een tennisbal doormidden en schuif dit over de boor, met de open kant naar beneden. Boor vervolgens door de tennisbal tegen de muur te drukken. Een eenvoudig, maar handig trucje!

Meer Doe het zelf

Hier op aanbiedingengids.nl hebben we ook reviews staan over doe het zelf producten.

Deel dit bericht op social media

Plaats een reactie