Home » Persoonlijke verzorging » Hoe breng je parfum aan + aanbieding populaire parfums

Hoe breng je parfum aan + aanbieding populaire parfums

Het lijkt zo makkelijk, parfum aanbrengen, maar toch zijn er trucs om je parfum het beste tot zijn recht te laten komen. Lees verder en geniet langer van de heerlijke geur van je parfum. Leer alles over parfum, welke soorten er zijn, waar je deze het beste aanbrengt en hoe je dat doet.

Wat is parfum

parfum

Parfum is een oplossing van geurstoffen in een medium zoals alcohol of een vet. Als geurstof worden met name etherische oliën, tincturen van geurende planten en synthetische geuren gebruikt. Van dierlijke geurstoffen zoals muskus worden tegenwoordig alleen de synthetische varianten toegepast. Dat je een parfum lang blijft ruiken komt door verdamping van de ingrediënten. Doordat de alcohol en de geurstoffen niet allemaal even lang op je huid blijven zitten, verandert de intensiteit en de toon van de geur na een aantal uren. De geurstoffen worden dan ook onderverdeeld in hoofd-, hart- en basisnoten en komen in een parfum in verschillende verhoudingen voor.

  • Hoofdnoten ruik je het eerste. Ze geven je de eerste indruk van een parfum. Hiervoor worden vaak citrusgeuren en kruiden gebruikt. Deze geurnoot vervliegt vrij snel.
  • Hartnoten zijn meestal van een bloem- of fruitgeur en zijn de belangrijkste geurstoffen van een parfum. Deze noot ruik je ongeveer 2 uur lang.
  • Daarna blijven de basisnoten over. Dit zijn de aardse of dierlijke geuren en bij een goede parfum ruik je deze nog uren na het opbrengen.

Weet wat je hebt

Je ziet het op de verpakking staan, maar wat is het verschil eigenlijk tussen parfum, eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne? Als je weet welke soort parfum je koopt, weet je ook hoe je je parfum moet aanbrengen zodat je er het langste van geniet.

  • Eau de cologne heeft maar een 3% tot 8% aan geurstoffen in de oplossing zitten. Deze hele lichte geur koop je in een verstuiver en mag je best ruim aanbrengen. Door de lage concentratie vervliegt de geur vrij snel.
  • Eau de toilette bestaat voor 10% tot 15% uit geurbestanddelen. De geur is wat sterker dan die van Eau de cologne en komt ook met een verstuiver. Eau de toilette heeft ook een lichte geur en blijft je niet de hele dag reuken. Wil je dat wel, dan zul vaker opnieuw aan moeten brengen.
  • Eau de parfum is meer geconcentreerd, namelijk met 15% tot 20% aromatische ingrediënten. Je brengt deze parfum dan ook aan met druppels. Het zijn vaak wat zwaardere geuren en blijven de hele dag zitten.
  • Parfum is de meest dure maar ook de meest geconcentreerde geur. Met 20% tot 40% aan geurbestanddelen ben je verzekerd van een lange draagtijd van de veelal wat zwaardere geuren.

Parfum aanbrengen

Nu je weet wat je in huis hebt, gaan we kijken naar de juiste manier om je parfum aan te brengen, zodat die het beste tot zijn recht komt. Want hoe simpel het ook lijkt, er zijn een paar do’s en don’ts die een groot effect hebben op de geurbeleving van jouw parfum.

Huid

Parfum breng je aan op de warmste plekjes van je huid. Daar verdampt de oplossing het beste en gelijkmatig. Denk aan je decolleté, knieholtes, binnenkant van je ellebogen en je navel. Ook de plaatsen waar de bloedvaten het dichtst onder de huid zitten werken perfect. Dit zijn bijvoorbeeld je polsen, achter je oren en in je nek.
Breng de parfum maar op een paar punten aan, het is niet nodig je hele lichaam te bestuiven. Parfum is onderhevig aan de zuurtegraad van je huid, daarom ruikt een parfum bij iedereen anders. Op een wat vettige en goed gehydrateerde huid blijven de geurbestanddelen beter zitten, een geurloze bodymilk is dan ook een goede basis.

Haren

Haren hebben een perfecte structuur voor het opnemen van geurtjes. Ook blijven de verdampte geurmoleculen er goed tussen hangen. Spray de parfum hoog boven je hoofd en loop door de wolk heen, zo vangt je haar de geur gelijkmatig op. Hou er wel rekening mee dat haarproducten de geur van je parfum kunnen beïnvloeden. Wil je zeker zijn van een goede parfum voor je haren, kies dan voor een hairmist.

Kleding

Ook in je kleding blijft een geur lang hangen. Je hebt vast wel een sjaal, die nog steeds naar je lievelingsparfum ruikt. Parfum kan op sommige stoffen vlekken achter laten, dus test vooraf even of het kan. Spray vanaf een afstandje en altijd aan de binnenkant van je kleren. De geur zal waarschijnlijk wel anders zijn dan als het is aangebracht op je huid.

Less is more

parfum dames

Je kent ze wel, die vrouwen die je van verre al ‘ruikt’ aankomen. Een parfum die subtiel is aangebracht is veel intiemer en aangenamer. Je kiest de geur die bij je past en die jij lekker vindt ruiken, maar er zijn mensen die daar anders over denken. Laat je parfum daarom niet overheersen. Hoeveel je moet aanbrengen is afhankelijk van de soort parfum. Een eau de toilette is veel minder intens dan een eau de parfum bijvoorbeeld. Let ook op het weer, tijdens warme dagen blijft een parfum langer zitten. Daarom kies je beter een lichtere geur voor in de zomer en een zwaardere geur voor in de winter.

Wel wrijven of niet wrijven

Velen van ons hebben geleerd even met de polsen over elkaar te wrijven als je de parfum hebt aangebracht. Maar toch is dit een foute gewoonte. Door de wrijving ontwikkel je meer warmte en dus een snellere verdamping. Door een te snelle verdamping kan het boeket van de parfum niet volledig tot ontwikkeling komen en ruik je niet alle geurtonen. Het is daarom veel beter je parfum langzaam te laten opdrogen. Spray de parfum vanaf ongeveer 20 cm van je huid of maak een parfumwolk en loop er doorheen.

Opnieuw aanbrengen

Soms ruik je de parfum niet meer en lijkt het een goed idee om nog een keer te sprayen. Vraag toch eerst even aan iemand of ze de geur nog ruiken, want door dat jij de geur de hele tijd draagt, kan het zijn dat je neus deze uitsluit. Ook als je te dicht bij de net aangebrachte parfum ruikt of in de richting van je neus sprayt, verdoof je de geurpapillen van je neus.

Denk in laagjes

De meeste parfummerken hebben ook een huidverzorgingslijn in dezelfde geur. En dat is niet voor niets. Wil je je geurtje zo lang mogelijk laten ruiken, gebruik dan ook de douchegel of de bodylotion van dezelfde geurlijn. Huidproducten met andere geurtjes beïnvloeden de geurnoten van jouw parfum. Wil je daarvoor liever een ander merk, kies dan voor een geurloze lotion, zodat de parfum goed tot zijn recht komt.

Geniet

Kies de geur die jij lekker vindt, maar ook het beste bij je past. Probeer de parfum altijd op je eigen huid uit, want op een papiertje of de huid van de verkoopster ruikt deze heel anders. Laat de parfum goed intrekken en heb je er een op het oog, loop er dan eerst eens een tijdje mee rond, voordat je het flesje koopt. Dan weet je zeker dat je lang van jouw favoriete geurtje geniet.

5 populaire parfums voor dames

Bekijk de populairste parfums op bol.com

Plaats een reactie