Home » Kennisbank Verzorging » Hoe kom ik op een natuurlijke manier van mijn puisten af?

Hoe kom ik op een natuurlijke manier van mijn puisten af?

Heb je ooit voor de spiegel gestaan en gewenst dat die vervelende puisten zouden verdwijnen? En wist je dat acne de meest voorkomende huidaandoening is en dat er tal van natuurlijke remedies bestaan om ze aan te pakken? In dit artikel gaan we deze remedies ontdekken en leggen we uit hoe je ze thuis kunt toepassen.

Klaar om die puistjes gedag te zeggen?

Tip: Lees ook mijn Leven zonder Acne review In dit boek vind je de meest uitgebreide en betaalbare methode heeft om acne te verminderen

Wat zijn puisten?

Puisten zijn kleine ontstekingen op de huid die veroorzaakt worden door verstopte poriën.

Wat is een onderhuidse puist?

Een onderhuidse puist is een soort puist die dieper in de huid ligt dan de normale acne. Deze puist ontstaat wanneer de poriën van je huid verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen, wat leidt tot een ontsteking diep onder het huidoppervlak.

Het voelt vaak aan als een harde en gevoelige knobbel onder de huid. Ze zijn meestal groter dan gewone puistjes en doen meer pijn. Omdat ze zich zo diep onder de huid bevinden, duurt het vaak langer voordat ze genezen en ze kunnen ook littekens achterlaten.

Symptomen van puistjes

Als je puistjes hebt, kun je enkele duidelijke tekenen opmerken.

 • Je huid wordt vettig op bepaalde plekken, zoals je voorhoofd, neus en kin.
 • Er kunnen kleine bultjes of witte puntjes op de huid verschijnen.
 • Soms ontstaan er grotere, pijnlijke bulten onder de huid, dit zijn onderhuidse puisten.
 • De huid rond een puistje kan rood en gezwollen worden.
 • In ernstige gevallen zie je zwarte mee – eters of diepe cysten.
 • Puistjes kunnen overal voorkomen, maar komen het meest voor in het gezicht, op de rug en op de borst.

De oorzaken van puisten

Puberteit en zwangerschap zijn twee van de belangrijkste oorzaken van puisten.

Puberteit

Tijdens de puberteit nemen de hormonen toe en deze natuurlijke verandering in je lichaam kan leiden tot het verschijnen van puistjes. De huid begint meer olie te produceren dan normaal, wat de poriën kan verstoppen.

Deze verstoppingen worden een perfecte broedplaats voor bacteriën, die ontstekingen en puistjes kunnen veroorzaken. Meestal begint acne in de puberteit en kan het aanhouden tot in de volwassenheid.

Het is volkomen normaal en hoewel het frustrerend kan zijn, zijn er veel manieren om het onder controle te houden.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen puistjes een veelvoorkomend probleem zijn. De hormonale veranderingen die plaatsvinden in het lichaam kunnen leiden tot een toename van talgproductie, wat op zijn beurt de kans op puistjes vergroot.

Hoewel het belangrijk is om tijdens de zwangerschap voorzichtig te zijn met het gebruik van behandelingen en medicijnen, zijn er nog steeds natuurlijke manieren om met puistjes om te gaan.

Een goede dagelijkse gezichtsreiniging en het gebruik van natuurlijke remedies zoals gezichtsstoombehandelingen en gezichtsmaskers kunnen helpen bij het verminderen van puistjes tijdens de zwangerschap.

Hoe kom ik op een natuurlijke manier van mijn puisten af

Behandelingen en preventie

Goede dagelijkse gezichtsreiniging is essentieel om puisten te voorkomen en te behandelen.

Goede dagelijkse gezichtsreiniging

Ik vind het erg belangrijk om elke dag mijn gezicht goed te reinigen. Dit helpt om puistjes te voorkomen en mijn huid fris en schoon te houden. Ik gebruik een milde gezichtsreiniger die geschikt is voor mijn huidtype.

Ik maak mijn gezicht nat met warm water en breng de reiniger aan. Vervolgens masseer ik het zachtjes in mijn huid en spoel ik het grondig af. Na het reinigen dep ik mijn gezicht droog met een schone handdoek.

Het reinigen van mijn gezicht is een eenvoudige maar effectieve stap in mijn dagelijkse routine om mijn puistjes onder controle te houden.

Verzorging van de huid

Ik zorg goed voor mijn huid door dagelijks een goede gezichtsreiniging te doen. Ik reinig mijn gezicht zorgvuldig met een milde reiniger die geschikt is voor mijn huidtype. Daarnaast zorg ik ervoor dat ik mijn gezicht niet te vaak aanraak en mijn handen regelmatig was.

Ook is het belangrijk om make-up altijd goed te verwijderen voordat ik ga slapen. Hierdoor kan mijn huid ademen en voorkom ik verstopte poriën. Verder probeer ik stress zoveel mogelijk te vermijden en voldoende te slapen, omdat dit ook invloed kan hebben op het ontstaan van puistjes.

Evenwichtige voeding

Een evenwichtige voeding speelt een belangrijke rol bij het verminderen van puistjes. Het is essentieel om voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten.

Probeer ook voedingsmiddelen met een hoog suiker- en vetgehalte te vermijden, aangezien deze de talgproductie kunnen verhogen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Het drinken van voldoende water is ook belangrijk om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen uit je lichaam te spoelen.

Voldoende slaap en hydratatie

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende slaap en hydratatie te krijgen als je van je puisten af wilt komen. Een goede nachtrust helpt je lichaam om te herstellen en vermindert ontstekingen, wat kan helpen bij het verminderen van puistjes.

Probeer minimaal 7-8 uur slaap per nacht te krijgen en zorg ervoor dat je slaapt in een schone omgeving.

Daarnaast is het ook essentieel om goed gehydrateerd te blijven. Voldoende water drinken helpt om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Probeer dagelijks minimaal 8 glazen water te drinken en vermijd suikerhoudende dranken die je huid kunnen irriteren.

zo kom je van je puistjes af

Natuurlijke remedies tegen puistjes

Gezichtsstoom behandelingen helpen de poriën te openen en puistjes te verminderen. Lees verder voor meer natuurlijke remedies tegen puistjes!

Gezichtsstoom behandelingen

Gezichtsstoom behandelingen zijn een effectieve manier om van puistjes af te komen. Het opent de poriën en helpt bij het verwijderen van overtollige olie en vuil uit de huid. Hier zijn enkele stappen om gezichtsstoom behandelingen uit te voeren:

 • Breng water aan de kook in een grote pot.
 • Haal de pot van het vuur en plaats je gezicht boven de damp, op een veilige afstand.
 • Bedek je hoofd met een handdoek om de stoom vast te houden.
 • Blijf zo 5 tot 10 minuten zitten, adem diep in en uit.
 • Spoel je gezicht af met koel water om de poriën te sluiten.

Gebruik van gezichtsmaskers

Gezichtsmaskers kunnen erg nuttig zijn bij de behandeling van puistjes. Hier zijn enkele manieren waarop ik ze kan gebruiken:

 • Een kleimasker kan helpen om overtollige talg te verwijderen en de poriën te reinigen.
 • Een masker met tea tree olie kan ontstekingen verminderen en bacteriën doden die puistjes veroorzaken.
 • Het gebruik van een honingmasker kan helpen bij het hydrateren en verzachten van de huid, waardoor puistjes verminderd worden.
 • Het aanbrengen van een masker met salicylzuur kan helpen bij het exfoliëren van dode huidcellen en het voorkomen van verstopte poriën.

Vermijden van uitknijpen

Ik begrijp dat het verleidelijk kan zijn om puistjes uit te knijpen, maar het is belangrijk om dit te vermijden. Door puistjes uit te knijpen, kun je de huid beschadigen en de ontsteking verergeren.

Bovendien kan het leiden tot littekens en kan het de verspreiding van bacteriën bevorderen, waardoor er meer puistjes ontstaan. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor andere behandelingen, zoals het gebruik van natuurlijke remedies en goede huidverzorgingstechnieken.

Dit zal helpen om de ontsteking te verminderen en de genezing van puistjes te bevorderen.

Tips voor hygiëne en het vermijden van puisten

Houd je gezicht schoon en was het dagelijks met een milde reiniger.

Houd je gezicht schoon

Ik zorg ervoor dat ik mijn gezicht altijd schoon houd om puistjes te voorkomen. Ik was mijn gezicht ’s ochtends en ’s avonds met een milde gezichtsreiniger om vuil, talg en eventuele make-upresten te verwijderen.

Daarna droog ik mijn gezicht voorzichtig af met een schone handdoek. Het is ook belangrijk om mijn handen regelmatig te wassen, vooral voordat ik mijn gezicht aanraak. Door mijn gezicht schoon te houden, kan ik overtollige olie en bacteriën verwijderen, waardoor de kans op puistjes vermindert.

Vervang regelmatig je kussensloop

Ik vervang regelmatig mijn kussensloop om puistjes te voorkomen. Vuil, oliën en bacteriën kunnen zich ophopen op mijn kussensloop en vervolgens op mijn gezicht terechtkomen als ik slaap.

Door regelmatig mijn kussensloop te vervangen, zorg ik ervoor dat mijn gezicht in contact komt met een schone en frisse ondergrond. Dit helpt om verstopte poriën en de vorming van puistjes te verminderen.

Het is een eenvoudige en effectieve manier om mijn huid gezond te houden.

Kies huidverzorgingsproducten die bij je huid passen

Het kiezen van de juiste huidverzorgingsproducten is essentieel bij het aanpakken van puistjes. Elke huid is anders, dus het is belangrijk om producten te vinden die specifiek geschikt zijn voor jouw huidtype.

Kijk naar producten die zijn ontworpen voor de vette huid, omdat deze helpen om overtollige olie te verminderen en poriën schoon te houden. Vermijd zware, olieachtige crèmes die de poriën kunnen verstoppen en puistjes kunnen veroorzaken.

Kies in plaats daarvan voor lichte moisturizers en geltexturen die je huid hydrateren zonder extra olie toe te voegen. Het is ook handig om producten te kiezen die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten, omdat deze ingrediënten helpen bij het bestrijden van puistjes en het verminderen van ontstekingen.

Gebruik geen make-up op puisten

Gebruik geen make-up op puisten. Het lijkt misschien verleidelijk om puistjes te bedekken met make-up, maar dit kan de situatie juist erger maken. Make-up kan poriën verstoppen en de ontsteking verergeren, waardoor de puistjes langer aanhouden.

Het beste is om je huid de kans te geven om te ademen en te herstellen zonder make-up. Probeer in plaats daarvan natuurlijke remedies en goede huidverzorgingstechnieken om je puisten te verminderen.

leven zonder acne ebook 1
Het boek Leven zonder acne is een aanrader!

Lees mijn review over dit boek!

Praat erover en zoek hulp

Praat erover met vrienden, familie of zoek professionele hulp indien nodig. Samen kunnen we werken aan het vinden van oplossingen voor jouw puistenprobleem. Lees verder om meer te leren over de factoren die puisten verergeren en hoe je ze kunt bedekken met make-up.

Praat erover met vrienden of familie

Ik raad je aan om openlijk te praten over je puisten met vrienden of familie. Het kan soms moeilijk zijn om ermee om te gaan, maar het delen van je ervaringen kan je helpen om je emoties te uiten en steun te vinden.

Je zult merken dat anderen ook soortgelijke problemen hebben gehad en dat ze waardevolle adviezen en tips kunnen delen. Praat er dus over en wees niet bang om hulp te vragen aan de mensen om je heen.

Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat je puisten niet verbeteren ondanks je pogingen om ze op een natuurlijke manier te behandelen, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Een dermatoloog kan je helpen de juiste behandelingsopties voor jouw specifieke situatie te vinden en eventuele onderliggende oorzaken van je puisten te identificeren.

Ze kunnen ook medicijnen voorschrijven of andere medische procedures aanbevelen die effectiever kunnen zijn in het verminderen van je puisten. Het is essentieel om jezelf niet te lang te blijven worstelen met puisten zonder de hulp van een professional in te schakelen.

Remember, het is normaal om af en toe acne te hebben, maar als het je emotioneel of fysiek belast, zoek dan hulp om je zelfvertrouwen en welzijn te bevorderen.

Factoren die puisten kunnen verergeren

Stress en slaaptekort kunnen ervoor zorgen dat puistjes verergeren. Slaap voldoende en probeer stress te verminderen voor een gezondere huid. Lees meer over andere factoren die puisten kunnen verergeren in mijn blog!

Stress en slaaptekort

Stress en slaaptekort kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Als ik gestrest ben, merk ik vaak dat mijn huid onrustig wordt en meer puistjes krijgt. Daarnaast kan een gebrek aan slaap ervoor zorgen dat mijn huid gevoeliger wordt en sneller ontstoken raakt.

Het is belangrijk om stress te verminderen en voldoende rust te krijgen om de kans op puistjes te verminderen.

Verkeerde huidverzorgingsproducten

Ik heb gemerkt dat het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten mijn puisten alleen maar erger maakte. Het is belangrijk om producten te kiezen die speciaal zijn ontworpen voor jouw huidtype en de behoeften van jouw huid.

Vermijd producten die olieachtig of comedogeen zijn, omdat deze de poriën kunnen verstoppen en acne kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor lichte, niet-comedogene producten die de poriën niet verstoppen.

Het kan ook helpen om producten met natuurlijke ingrediënten te kiezen, omdat deze vaak zachter zijn voor de huid.

Hormonale veranderingen

Hormonale veranderingen kunnen een grote rol spelen bij het ontstaan van puistjes. Het is normaal dat de hormonen tijdens de puberteit in de war raken, waardoor de talgklieren meer talg produceren.

Dit kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot puistjes. Ook tijdens de zwangerschap kunnen hormonale schommelingen optreden, wat puistjes kan veroorzaken. Het is belangrijk om te begrijpen dat hormonale veranderingen niet altijd direct onder controle zijn en dat geduld nodig is bij het behandelen van puistjes die hierdoor zijn ontstaan.

acne puistjes

Hoe puisten te bedekken

Gebruik concealer en foundation om puistjes te verbergen.

Het gebruik van concealer en foundation

Concealer en foundation kunnen handige hulpmiddelen zijn om puisten te camoufleren en je zelfvertrouwen te vergroten. Met concealer kun je specifieke puistjes en rode plekken aanpakken.

Kies een concealer die past bij jouw huidskleur en breng deze voorzichtig aan op de probleemgebieden met een kleine kwast of je vingers. Foundation kan helpen om de algehele kleur en textuur van je huid te egaliseren.

Kies een formule die geschikt is voor jouw huidtype, breng het gelijkmatig aan met een penseel of een make-upsponsje. Vergeet niet om beide producten zorgvuldig te blenden voor een natuurlijk resultaat.

Tips voor natuurlijke make-up

Natuurlijke make-up kan helpen om puistjes te bedekken en je zelfvertrouwen te vergroten. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 1. Gebruik een concealer met natuurlijke ingrediënten om puistjes te camoufleren.
 2. Kies voor een foundation op basis van mineralen, die de poriën niet verstopt.
 3. Vermijd zware make – upproducten en kies in plaats daarvan voor lichte formules die ademend zijn.
 4. Reinig je gezicht goed voordat je make – up aanbrengt, om de kans op nieuwe puistjes te verminderen.
 5. Zorg ervoor dat je kwasten regelmatig worden gereinigd, om bacteriën te voorkomen.
 6. Kies voor natuurlijke lippenstift en oogmake – up, zonder irriterende chemicaliën.
 7. Vergeet niet om je make – up aan het einde van de dag grondig te verwijderen, om verstopte poriën te voorkomen.

Het belang van het vervangen van make-up kwasten

Het is essentieel om make-up kwasten regelmatig te vervangen om puistjes te voorkomen. Make-up kwasten kunnen namelijk bacteriën en vuil verzamelen, wat kan leiden tot verstopte poriën en ontstekingen op de huid.

Door regelmatig je make-up kwasten te vervangen, zorg je ervoor dat je altijd met schone kwasten werkt en verminder je de kans op het ontwikkelen van puistjes. Daarnaast kunnen oude make-up kwasten ook de verspreiding van bacteriën bevorderen, dus het vervangen ervan is een belangrijk onderdeel van een goede hygiëne- en huidverzorgingsroutine.

Tot slot: Laat je huid met rust en accepteer jezelf

Geef je huid de ruimte en accepteer jezelf zoals je bent.

Vermijd het uitknijpen van puistjes

Het is verleidelijk om puistjes uit te knijpen, maar dit kan leiden tot ontstekingen en littekens. Het uitknijpen van puistjes kan de bacteriën verspreiden en de huid beschadigen.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en puistjes met rust te laten. Als je puistjes hebt, vermijd dan het uitknijpen ervan en geef je huid de kans om op natuurlijke wijze te genezen.

Vergeet niet dat het normaal is om puistjes te hebben

Het is belangrijk om te onthouden dat het volkomen normaal is om puistjes te hebben. Veel mensen, vooral tijdens de puberteit, ervaren problemen met acne. Het hebben van puistjes betekent niet dat je onhygiënisch bent of dat er iets mis is met jou.

Het is een natuurlijk onderdeel van de groei en veranderingen die ons lichaam doormaakt. Dus maak je geen zorgen en accepteer jezelf zoals je bent. Focus in plaats daarvan op het implementeren van gezonde gewoontes en zorg voor je huid om puistjes te verminderen en een gezonde uitstraling te behouden.

Focus op een gezonde levensstijl en accepteer jezelf zoals je bent.

Ik heb ontdekt dat het focussen op een gezonde levensstijl en het accepteren van mezelf zoals ik ben, echt een verschil kan maken bij het omgaan met puistjes. Het is belangrijk om goed voor mijn lichaam te zorgen door regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende slaap te krijgen.

Ik realiseer me nu dat het hebben van puistjes volkomen normaal is en dat ik geen reden heb om me ervoor te schamen. Door mezelf te accepteren en positief te blijven, kan ik mezelf helpen om zelfvertrouwen te behouden, ondanks puistjes die af en toe verschijnen.

Het is geruststellend om te weten dat er manieren zijn om aan mijn huidige situatie te werken en tegelijkertijd van mezelf te houden zoals ik ben.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn natuurlijke manieren om van puisten af te komen?

Natuurlijke manieren om van puisten af te komen zijn onder andere het reinigen van je huid, het vermijden van vette cosmetica, het drinken van voldoende water en het gebruik van natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie of aloë vera.

Helpt het uitknijpen van puisten?

Nee, het uitknijpen van puisten kan leiden tot ontstekingen en littekens. Het is beter om de puist met rust te laten en natuurlijke behandelingen te proberen.

Wat kan ik doen als ik last heb van frequente puistjes?

Als je regelmatig last hebt van puistjes, is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen, gezond te eten, stress te verminderen en voldoende te slapen. Als dit niet helpt, kun je een dermatoloog raadplegen voor professioneel advies.

Hoe lang duurt het voordat mijn puisten verdwijnen?

De duur van het verdwijnen van puisten kan variëren, maar in het algemeen zou je binnen 1 tot 2 weken verbetering moeten zien als je regelmatig natuurlijke behandelingen gebruikt en een goede huidverzorgingsroutine volgt.

Zijn er voedingsmiddelen die ik moet vermijden om puisten te voorkomen?

Hoewel er geen specifieke voedingsmiddelen zijn die direct puisten veroorzaken, kan het vermijden van vette en suikerrijke voedingsmiddelen helpen bij het behoud van een gezonde huid. Het is ook belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten voor de benodigde voedingsstoffen.