Ben je het scheren zat, wil je af van de stoppels of de rode vlekken na het pijnlijke waxen en denk je aan laserontharing? Dan leggen we je in dit artikel uit hoe deze manier van permanent ontharen in zijn werk gaat, voor wie het geschikt is of het echt geen pijn doet. Hieronder lees je er alles over en kan jij voor jezelf uitmaken of laserontharing wat voor je is of niet.
Wat is laserontharing
De mogelijkheid voor laserontharing bestaat al ruim 20 jaar en is een manier om haartjes permanent te verwijderen. Ontwikkeld in de jaren 90 en goedgekeurd sinds 1997 is het een methode die de haargroei bij de bron aanpakt. Door de laser wordt het haarzakje beschadigd, zodat er geen nieuwe haartjes meer groeien. Het laserapparaat stelt de haartjes bloot aan een krachtige lichtstraal, die alleen opgenomen wordt door het pigment (melanine) van de haartjes. De haartjes geleiden de hitte die deze straal veroorzaakt naar het haarzakje die door de warmte beschadigd wordt. Een laserontharing garandeert je ongeveer 80% vermindering van de haargroei op de behandelde plek.
Hoe verloopt een behandeling
Het laserapparaat is aangesloten op een buisje met ongeveer de diameter van een vinger dat steeds op de te behandelende plek wordt gezet. Vooraf bepaalt de specialist welke golflengte en impulsduur voor jouw haar en huidtype nodig zijn. Dan wordt het buisje op de huid geplaatst en een pulserende lichtflits op de huid afgeschoten. De melanine in het haartje absorbeert het licht en de hitte, stuurt dit naar het haarzakje die door de warmte wordt beschadigt. Zo behandelt de specialist elke keer een klein stukje huid. De laserbehandeling kan worden toegepast op nagenoeg elk stukje huid waar haargroei overmatig of ongewenst is. Soms is een laserontharing niet mogelijk. Dat komt dan doordat het apparaat niet op de juiste temperatuur ingesteld kan worden, voor de tijd dat je huid bloot moet staan aan de laserpuls. De specialist kan je daar vooraf over informeren.
Doet laserontharing pijn
De laserimpuls wordt op een stuk huid gericht. Dat brengt natuurlijk hitte met zich mee. Over het algemeen betekent dat hoe donkerder de haartjes, hoe minder de hitte wordt opgenomen door de melanine in de huid en waardoor je dus minder pijn ervaart. Ook ligt de mate van pijn aan het lichaamsdeel dat wordt behandeld. Onder je armen ben je vaak gevoeliger dan bijvoorbeeld op je rug. Ook de dikte van de huid maakt of je meer pijn hebt dan anderen. De meeste mensen voelen een warm prikkelend gevoel en hebben achteraf een lichtrode uitslag.
Ben je bang voor de pijn dan zijn er laserapparaten waarbij de huid voor, tijdens en na de behandeling met een verkoelingssysteem door water- of luchtcirculatie wordt afgekoeld, waardoor je de warmte op je huid minder voelt. Deze methode is zeker een aanrader bij mensen met een donkerdere huid, omdat bij hun de melanine in de huid ook de hitte van de laserimpuls kan absorberen. Daarnaast is er tegenwoordig lidocaïne crème verkrijgbaar die de huid verdooft.
De soorten lasers
De golflengte van de lichtflits wordt afgesteld op de kleur van je haartjes en de kleur van je huid. Hoe meer pigment de haartjes hebben, hoe beter de lichtstraal naar het haarzakje wordt geleid. Daarom is de behandeling van licht gekleurde haartjes of bij mensen met een donkere huid moeilijker, heeft het minder vaker het gewenste resultaat en kan de behandeling pijnlijker zijn. In de afgelopen jaren zijn er meerdere soorten lazers op de markt gekomen, voor verschillende huid- en haartypes, zodat meer mensen deze behandeling kunnen ondergaan. Ook gebruiken veel specialisten de verschillende lasers tijdens de behandeling voor een beter resultaat.
- Robijnlaser, is de laser met de laagste golflengte en is daardoor vooral goed voor de lichte huid, met lichte haartjes.
- Alexandrite-laser, geeft een laserimpuls met lage golflengte die voor bijna alle huid- en haarsoorten een goed effect heeft, maar het beste werkt met een lichte huid en donkerdere haartjes.
- Diodelaser is beter voor de lichtere tot medium gekleurde haartjes en heeft een iets hogere golflengte dan de alexandrite-laser. De laserstraal van de diodelaser is te vergelijken met die van de cd-speler en is een van de meest gebruikte lasers.
- Nd:YAG laser is een laserimpuls met een hoge golflengte en wordt vooral voor de donkere haartypes en huidskleur gebruikt.
Wat is IPL
IPL, of Intense Pulsed Light, is een behandeling met licht en niet met laser. De behandeling verloopt hetzelfde maar er wordt een Xenos lamp gebruikt, die langdurigere pulsen licht op de huid afschiet dan bij laser en een bredere reikwijdte heeft, zodat er tegelijk de wat lichtere en donkerdere haartjes aangepakt kunnen worden. In sommige gevallen heeft IPL een beter resultaat dan een laserbehandeling.
De duur van de behandeling
De haartjes in je huid hebben fases waarin ze groeien en waarin ze niet groeien. Voor een laserontharing met een goed resultaat moeten de haartjes in de groeifase zitten. Omdat de haartjes niet allemaal tegelijk in dezelfde fase zijn, heb je meerdere behandelingen nodig. Daardoor duurt een laserontharing lang, omdat je meerdere keren moet terugkomen. Ga er vanuit dat je minimaal 5 tot soms wel 8 behandelingen nodig hebt, waar elke keer 4 tot 6 weken tussen moet zitten. Omdat je voor en na de behandeling een aantal weken niet met je huid de zon in mag, is het beter de behandeling in de wintermaanden te laten doen.
De voor- en nadelen
Ondanks dat laserontharing voor een langdurige gladde huid zorgt, heeft elke ontharingsmethode natuurlijk zijn voor- en nadelen. We zetten ze even op een rijtje.
Voordelen
- Je huid is langer glad
- Je huid is blijvend onthaart
- Elk lichaamsdeel of probleemgebied is te behandelen
- Je bent jaren van het ontharen af
- Er worden geen chemische middelen gebruikt
Nadelen
- Je hebt meerdere behandelingen nodig
- Tussen de behandelingen door mag je niet in de zon
- Tussendoor scheren zorgt voor een slechter resultaat
- De behandeling is een dure manier van ontharen
- Er kunnen littekens en wondjes ontstaan, vooral bij mensen met een donkerdere huid
Wat we je nog willen meegeven
Een laserontharing wordt niet vergoed door de verzekering, behalve als er sprake is van overmatige haargroei in het gezicht bij vrouwen. Let goed op de juiste voorbereiding en nabehandeling van je huid. Mijd de zon voor een aantal weken en gebruik natuurlijke huidproducten. Ondanks dat een laserbehandeling een simpele ingreep lijkt, is het verstandig voor een gecertificeerde specialist te kiezen. Zo ben je verzekerd van de juiste voor- en nazorg, maar ook een eerlijke en professionele behandeling.
Wil je het beste Laser- of IPL ontharingsapparaat kopen? Lees ons artikel Het beste Laser- en IPL ontharingsapparaat kopen en ontdek waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een Laser- of IPL ontharingsapparaat.
Reacties zijn gesloten.