Kies de juiste raamdecoratie

Leestijd: 6 minuten

De juiste raamdecoratie voor je huis is belangrijker dan je denkt. Omdat we van licht houden, wordt onze blik in huis onbewust vaak richting buiten getrokken. Hoe je ramen dan zijn afgewerkt, is dus erg bepalend voor de sfeer van je kamer en je woongenot.

Er zijn veel verschillende soorten raamdecoratie, die ook een functionele rol kunnen hebben bij bijvoorbeeld de verduistering van je interieur. Gordijnen, jaloezieën, vitrage en andere soorten raambekleding zorgen dat je zelf kunt bepalen hoeveel licht er binnenvalt. En sommige kamers, zoals de badkamer en de slaapkamer, hebben hun eigen behoeftes. Lees hier wat je opties zijn en hoe je de perfecte decoratie voor je raam voor jouw woning uitzoekt

Dit zijn populaire soorten raamdecoratie

raamdecoratieAls je decoratie voor je raam gaat uitzoeken, zul je in de (online) winkel misschien modellen tegenkomen die je nog nooit had overwogen. Lees dus even welke keuzes je hebt, en wie weet koop je wel iets heel anders dan je eigenlijk van plan was!

*De meest bekende soort decoratie voor je raam is natuurlijk het ouderwetse stoffen gordijn. Het is gemaakt van één of twee stukken stof, die op maat gemaakt zijn om perfect op de contouren van jouw venster aan te sluiten. Rolgordijnen hangen van een gordijnrails of roede omlaag, en zijn vaak te bedienen met een koord, een draaisysteem of zelfs met een afstandsbediening.

*Rolgordijnen zijn verticale gordijnen die makkelijk omhoog of omlaag kunnen worden geschoven met een koordsysteem. Ze zijn in veel verschillende maten, kleuren en materialen verkrijgbaar, en ze zijn een erg praktische vorm van verduistering. In plaats van rolgordijnen kun je ook voor vouwgordijnen kiezen.

*Plisségordijnen zijn verticale gordijnen die gemaakt zijn van één stuk materiaal. Ze kunnen als een muizentrappetje worden ingeklapt. Het feit dat ze gevouwen zijn geeft deze gordijnen extra sierlijkheid.

*Jaloezieën zijn raamwerken van horizontale latten of strips. Ze worden vaak gemaakt van polyester, maar er zijn ook metalen en houten modellen. Jaloezieën kan je eenvoudig open- of dichtschuiven met een systeem van koorden of kettingen, en natuurlijk kan je de jaloezie ook helemaal omhoog hijsen om maximaal licht binnen te laten.

*Paneelgordijnen zijn eigenlijk het omgekeerde van jaloezieën. Ze bestaan uit verticale, lange panelen die vanaf het plafond omlaag hangen. Ook hier kan je de strips open- of dichtklappen, of het hele gordijnen naar één kant schuiven. Je kunt kiezen voor paneelgordijnen met dunne, gemiddelde of erg brede strips.

Houd rekening met het formaat en soort raam

jaloezieënHeeft de kamer dichte ramen, openslaande ramen of hoekramen? Dat is bepalend voor welke soort en vorm decoratie je kan gebruiken om het af te werken. Je moet de ruiten natuurlijk nog wel makkelijk kunnen openen, zonder dat je gordijnen hinderlijk in de weg hangen. Het kan ook lastig zijn om een goede bedekking te vinden voor “kunstzinnig” gevormde ramen, als je die in je huis hebt.

Ook verschilt het nogal of je een kamerbreed venster hebt of kleine patrijspoortjes. De vorm en het formaat van jouw decoratie voor je raam moet daarop afgestemd zijn. Stem de breedte en de hoogte van je gordijnen af op de oppervlakte die je wilt bedekken. Kijk ook goed naar het systeem waarmee je rolgordijnen of jaloezieën open of dicht doet – als je daar niet makkelijk bij kunt, wordt het een crime om ze te sluiten of te openen.

En houd verder ook rekening met vensters, verwarmingen, tafels en andere interieurelementen. Als je gordijnen of jaloezieën daar lelijk overheen hangen of niet bereiken, heb je geen synergie in je kamer. En dat gaat je op den duur echt storen!

Bedenk hoeveel verduistering je wilt

Dit is een belangrijke beslissing, die soms wel eens een ondergeschoven kindje is bij het maken van een keuze voor decoratie voor je raam. Veel mensen kiezen puur op basis van wat ze mooi vinden en wat goed bij de rest van het interieur past. Maar decoratie voor je ruiten heeft ook het belangrijke doel van licht buiten houden.

*Ben jij erg gevoelig voor lichtvervuiling, of woon je op een plek met veel buitenlicht ‘s nachts? Bijvoorbeeld in het centrum van een stad of in de buurt van felle straatlantaarns? Dan is het een idee om gordijnen te nemen die erg goed verduisteren. Daarmee wordt je huis knus en krijg je een veilig gevoel. Je kamer is dan besloten, je hebt veel sterker een gevoel van privacy, en je komt beter tot rust.

*Hou je juist totaal niet van het donker? Wil je dat ook in het hartje van de winter nog licht kan binnenkomen? Dan heb je meer aan dunne, lichtgekleurde gordijnen of vitrage die veel licht doorlaat. Zo voel je je nooit afgesloten van de buitenwereld.

*Als je echt tot in de details de lichtinval wilt kunnen regelen, dan zijn jaloezieën waarschijnlijk de beste optie voor jou. Hiermee kan je de lichtinval heel subtiel op precies het gewenste niveau brengen.

Kies je favoriete uiterlijk

rolgordijnDecoratie voor je raam is zeker niet het belangrijkste element in je interieur. Toch is er flink wat keuze op dit gebied, dus sta even stil bij het kiezen van een leuk design.

*Een goed plan is om te gaan voor een kleur die in overeenstemming is met de kleuren van de kamer. Gordijnen met witte, grijze, zwarte of koude tinten zijn goed geschikt voor een werkkamer. Warme, zachte en lichte tinten zorgen juist voor een gezellige uitstraling. Wil je decoratie voor je raam in één kleur? Of kies je voor paneelgordijnen met een gemarmerd of geruit oppervlak? Wil je gordijnen met een patroon en sierbanden of juist niet?

*Het materiaal van je nieuwe decoratie voor je raam heeft ook een groot effect op de sfeer. Sommige (ruigere) stoffen voor gordijnen hebben een nuchtere, serieuze en krachtige uitstraling. Andere stoffen hebben een speelser uiterlijk of natuurlijke, ongedwongen patronen. Plissé-gordijnen bestaan uit stof die opgevouwen is, wat direct een leuke sierlijke finish geeft. Ook bij jaloezieën en paneelgordijnen maakt het uit of ze gemaakt zijn van kunststof, metaal of hout.

*Zie je niet direct de perfecte keuze voor jouw woning? Gelukkig kan je bij veel bedrijven kleurstalen opvragen. Daarmee kan je thuis even rustig gaan zitten en zeker weten dat je nieuwe raambedekking helemaal bij je woning past.

Raamdecoratie werkt ook isolerend

Behalve licht buiten houden doet raambedekking nog iets: het houdt warmte en geluid tegen.

*Elk type decoratie voor je raam heeft zijn eigen isolatiefactor, die best wat verschil kan maken voor hoe goed je interieur op temperatuur blijft. In de winter zorgen zware gordijnen bijvoorbeeld dat er minder kostbare warmte via de ramen ontsnapt. En in het hart van de zomer kan de juiste raamdecoratie ook voorkomen dat je kamer opwarmt als een broeikas. Zeker iets om stil bij te staan als je een kamer op het zuiden of op het noorden hebt, en je al moeite hebt met het bereiken van een aangename temperatuur daar.

*Ook geluid wordt in min of meerdere mate geblokkeerd door zware stoffen gordijnen of andere raambedekking. In een verder goed geïsoleerd huis kunnen de ruiten de belangrijkste bron van geluidsoverlast zijn. Kijk dus even kritisch naar de geluidsisolerende waarde van je nieuwe decoratie voor je raam. Wel zo fijn als je aan een drukke weg of in een levendige buurt woont. En waarschijnlijk wil je ook niet dat voorbijgangers alles horen wat je ‘s avonds laat tegen jouw partner zegt!

Deel dit bericht op social media

Misschien ook interessant

error: Content is protected !!