Home » Vergelijkers » Mobiele telefoons vergelijken

Mobiele telefoons vergelijken

Met onze vergelijker voor mobiele telefoons kun je de toestellen eenvoudig met elkaar vergelijken.  Aan de linkerkant kun je jouw favoriete telefoon kiezen of zoeken naar het gewenste merk, ook kun je de gewenste provider en het gewenste abonnement kiezen en de prijzen vergelijken.

Klik hier voor onze vergelijk van Mobiele telefoonabonnementen (SIM only)

Kies je favoriete mobiele telefoon

Wanneer je een nieuw telefoonabonnement wilt afsluiten dan komt ook meteen de vraag: Welke smartphone wil ik daar dan bij? Er is veel keuze, en het kan lastig zijn om een toestel te kiezen dat bij je past. We willen je graag helpen om een goede keus te maken, aan de hand van een aantal overwegingen die wellicht ook voor jou van toepassing zijn.

De opkomst van de smartphone

De smartphone is in relatief korte tijd enorm populair geworden. Steeds meer mensen hebben geen vaste telefoonaansluiting meer maar gebruiken alleen nog hun mobiele telefoon. Eigenlijk mag je de huidige generaties smartphones geen ‘mobiele telefoons’ meer noemen. Bellen is ondergeschikt aan de andere mogelijkheden die deze apparaten bieden. Het zijn in feite mini computers waarmee je heel veel dingen die je ook op een laptop of pc hebt, kunt doen. Het enige wat mensen niet op hun smartphone doen is lange teksten maken of een spreadsheet, maar daarmee heb je het wel zo ongeveer gehad. Er is nog steeds een groep mensen die geen smartphone heeft, maar hun aandeel wordt steeds kleiner. Ook veel senioren lopen met een smartphone op zak, er zijn zelfs speciale modellen voor ouderen, met een groot en duidelijk scherm.

De smartphone is niet meer weg te denken

De smartphone is anno vandaag bijna niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Steeds meer snufjes worden uitgevonden zoals betalen met je telefoon, toegang krijgen tot een evenement met behulp van een speciale app en moeiteloos ergens de weg vinden met behulp van een navigatieprogramma. Als je geen smartphone hebt dan dreig je steeds meer buiten de maatschappij te komen te staan. Dit is natuurlijk op zich geen fijne ontwikkeling, aangezien er altijd een groep mensen zal zijn die om wat voor reden dan ook niet aan de smartphone wil of kan.

Hoeveel kost een smartphone?

mobile telefoons vergelijken

Als je op zoek bent naar een smartphone dan kun je twee dingen doen. Je kunt een losse smartphone kopen en hiervoor een sim only abonnement afsluiten. Dan ben je per maand natuurlijk fors goedkoper uit. Wil je geen grote uitgave doen maar toch één van de nieuwste smartphones in je bezit krijgen dan kun je een mobiel abonnement met telefoon afsluiten. Het bedrag dat je per maand betaalt hangt af van een aantal factoren

  • Welke telefoon wil je bij je abonnement?
  • Hoeveel Gigabytes internetgebruik heb je nodig?
  • Wil je belminuten en zo ja, hoeveel?
  • Wat is de looptijd van je abonnement?

Aan de hand van deze criteria kun je op zoek gaan naar een abonnement met telefoon dat bij je past. Houd er rekening mee dat als je een abonnement afsluit met een telefoon die boven een bepaald maximumbedrag uit komt (voor 2021 is dit bedrag 250 euro) het abonnement wordt gemeld bij het Bureau Kredietregistratie als zijnde een langlopende financiële verplichting. Dit kan gevolgen hebben als je een lening, creditcard of andere financiering wilt aanvragen.

Moet ik echt het nieuwste model hebben?

Het is zeker niet noodzakelijk om het nieuwste model smartphone te gebruiken. Wil je een nieuwe smartphone dan kun je ook 1 generatie opschuiven, zoals van de iPhone 7 naar de iPhone 8 of 8 Plus. Je hebt dan een nieuwere, snellere en betere telefoon, maar je bent financieel gezien veel voordeliger uit dan wanneer je overstapt naar de nieuwste iPhone. Datzelfde geldt natuurlijk als je fan bent van Samsung telefoons.

Samsung of iPhone?

De eerste keuze die je moet maken is die tussen de twee marktleiders op het gebied van smartphones: Samsung en iPhone. Beiden hebben telefoons van uitstekende kwaliteit. Daarnaast is er een breed aanbod, variërend van simpele, wat oudere modellen tot het nieuwste van het nieuwste met supersnelle processor en de beste camera. Het hangt uiteraard van je wensen af voor welk model je uiteindelijk gaat.

De merkentrouw van smartphonegebruikers is groot

Onderzoek toont aan dat smartphone gebruikers maar zelden overstappen naar een ander merk. Ben je eenmaal fan van óf Samsung óf Apple dan is de kans niet groot dat je uiteindelijk naar ‘de concurrent’ overstapt, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Beide merken weten hun marktaandeel dan ook prima vast te houden, al waren er ooit wel problemen met een bepaald type Samsung omdat deze tijdens een reis per vliegtuig in brand vloog. Maar dit ligt inmiddels ver achter ons en alle toestellen van Samsung kun je gewoon veilig gebruiken.

Waar wil je je smartphone voor gaan gebruiken?

Voor heel veel mensen geldt dat ze niet per se de nieuwste smartphone nodig hebben. Ze willen een mobiele telefoon om bereikbaar te zijn en zelf ook op ieder gewenst moment iemand te kunnen bellen. Daarvoor hoeft een smartphone niet veel te kunnen. Je kunt dan al snel toe met één van de goedkopere modellen. De iPhone 6S is bijvoorbeeld een prima telefoon voor mensen die niet of nauwelijks apps gebruiken. Hij heeft ook een prima camera voor het maken van een snelle vakantiefoto of een leuke foto van de kinderen of de kleinkinderen.

Wil je de mooiste foto’s maken?

Steeds meer mensen nemen geen camera meer mee als ze op vakantie gaan. Ze maken hun vakantiefoto’s uitsluitend nog met hun telefoon. En zo gek is dat niet, want de camera’s op smartphones worden steeds beter. De concurrenten proberen elkaar ook juist met de camera op de smartphone de loef af te steken, want bellen en berichten versturen kan immers iedere smartphone. Juist door de camera te verbeteren wordt ook de kwaliteit van de foto’s een stuk beter. Je kunt ze dan ook prima gebruiken voor het samenstellen van een fotoboek. Houd er wel rekening mee dat het nog steeds foto’s zijn in lagere resolutie. Als je een mooie poster wilt laten maken van een foto dan kun je die foto toch echt beter met een volwaardige fotocamera maken.

Hoeveel opslagruimte heb je nodig?

Smartphones hebben vandaag de dag minimaal 32 GB aan intern geheugen. Steeds meer toestellen hebben een veelvoud daarvan aan boord. En dat is geen overbodige luxe. Ook al heb je niet heel veel apps op je telefoon staan dan nog zal je merken dat het geheugen snel volloopt. Het besturingssysteem, Android of iOS, neemt ook met iedere update meer ruimte in beslag. Wil je niet het risico lopen dat je al snel je apps en besturingssysteem niet meer kunt updaten vanwege te weinig geheugen, ga dan voor een telefoon die voldoende opslagcapaciteit heeft. Geheugen bijplaatsen kan bij een iPhone niet, wil je meer geheugenruimte dan zal je apps moeten wissen of overstappen op een toestel met meer opslagcapaciteit.

Een telefoon die tegen een stootje kan

De hedendaagse smartphones zijn niet meer zo robuust als de mobieltjes van vroeger. De roemruchte Nokia 3310 kon je zonder problemen op de grond laten vallen, ook buiten op straat, en hij gaf geen krimp. Smartphones die vandaag de dag worden verkocht zijn een stuk kwetsbaarder. De nieuwste modellen zijn vaak wel waterdicht, zodat je ermee in de regen kunt lopen zonder problemen. Maar als je je smartphone laat vallen is de kans groot dat hij beschadigd is. Daarom is een smartphonehoesje geen overbodige luxe. Die hoesjes koop je online voor een paar euro, of ga voor een duurder model waar je ook je betaalpasjes in kunt opbergen.

Let op de aansluitingen van je telefoon

Wil je oortjes of een oplader aan je smartphone koppelen dan is het belangrijk om op de aansluiting te letten. Apple gebruikt een afwijkende plug. Die past dus niet altijd op een powerbank om je telefoon onderweg te kunnen opladen. Soms kun je een verloopstekker gebruiken om je telefoon toch te kunnen opladen, maar ook dit werkt niet altijd. De nieuwste smartphones zijn waterdicht en hebben dus ook geen audio plug-in meer om oortjes aan te sluiten. Je kunt deze telefoons dan alleen nog met bluetooth oortjes gebruiken.

Hoe lang gaat een smartphone mee?

Wanneer je er zorgvuldig mee omspringt kun je een smartphone meerdere jaren gebruiken. Als je niet zit te wachten op het nieuwste model en tevreden bent met je huidige apparaat dan moet hij echt wel 2 tot 3 jaar mee kunnen. Een smartphonehoesje kan ervoor zorgen dat je telefoon minder vatbaar is voor beschadigingen. De batterij van een smartphone gaat vandaag de dag langer mee. Dat komt onder andere doordat de kwaliteit van de batterijen sterk is verbeterd. Maar ook kunnen telefoons de batterij tegenwoordig ‘slim’ opladen. Op die manier blijft de batterij langer in goede conditie. Als je telefoon kapot is kun je bepaalde onderdelen laten vervangen, zoals het scherm, de camera of de aan/uit knop.

Recyclen van smartphones

Om de afvalberg van smartphones te verkleinen spannen fabrikanten zich in om de telefoons te recyclen. Er zijn ook speciale bedrijven die dit doen. De telefoon wordt gedemonteerd en onderdelen die kunnen worden hergebruikt worden opnieuw ingezet. Omdat telefoons vaak worden uitgerust met nieuwe, betere onderdelen is dit niet altijd mogelijk. Maar bepaalde grondstoffen kunnen soms wel worden hergebruikt. Er zijn ook bepaalde goede doelen die gebruikte smartphones inzamelen. Zij krijgen er een vergoeding voor. Ga je dus een nieuw abonnement met smartphone afsluiten en heb je nog een oude, ongebruikte telefoon liggen, kijk dan eens of je daar nog een goed doel mee blij kunt maken voordat je hem in de container voor restafval deponeert.