Home » Blog » Online shoppen

Online shoppen

Leestijd: 6 minuten

Online shoppen: de moderne manier van boodschappen doen

Het internet heeft het leven ingrijpend veranderd. Tegenwoordig vind je op je pc, laptop, tablet of smartphone alle informatie die je zoekt. Het internet maakt het mogelijk om snel en gemakkelijk je vrienden, familieleden, werkgever of wie dan ook te contacteren. Dankzij sociale media volg je de laatste nieuwtjes van je vriendenkring tot op de voet. Vroeger trok je naar de bibliotheek om allerlei zaken op te zoeken, belde je vanuit een telefooncel wanneer je onderweg autopech had en stuurde je via de post brieven naar familie en vrienden in binnen- en buitenland. Tegenwoordig surft, mailt, facebookt en whatsappt iedereen erop los. Het internet heeft ook onze manier van winkelen enorm beïnvloed. De webshops schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Online shoppen is in. Voor je aankopen hoef je niet meer naar een winkel, die doe je simpelweg thuis vanuit je luie zetel.

De wondere wereld van de webshops

online shoppenHerinner je je nog de tijd dat je minstens 5 winkels afreed om toch maar de voordeligste kleren, schoenen, huishoudartikelen of wat dan ook op de kop te tikken? Veel tijd verspillen in het verkeer, zoeken naar parkeerplaatsen, je een weg banen door de drukte in de winkel, aanschuiven in een lange rij aan de kassa? Dit is gelukkig allemaal niet meer nodig. Tik in Google een paar zoekwoordjes in en prompt verschijnt een ellenlange lijst met webshops die je met de laagst mogelijke prijzen en aanbiedingen om de oren slaan. Online shoppen is gemakkelijk. Je hoeft niet meer in je auto te stappen om door het gure weer nog snel naar de winkel te rijden en je moet al helemaal geen rekening meer houden met openingsuren. Je kunt onmiddellijk de prijzen van verschillende aanbieders vergelijken en je vindt dadelijk alle kenmerken en afbeeldingen van het product dat je zoekt. Vaak staat er ook nog een review of een beoordeling bij van mensen die het artikel al in huis hebben gehaald. Wat een schat aan informatie, met slechts een paar klikken op je pc-scherm of een paar tikken op je touchscreen!

Enorme tijdsbesparing

Winkelen mag dan voor sommigen een hobby of een favoriete bezigheid zijn, je moet toegeven dat boodschappen doen veel tijd vergt. In onze moderne maatschappij, waar iedereen een veeleisende job heeft en steeds maar druk, druk bezig is met werk en gezin, blijft er maar weinig tijd over voor jezelf. En waarom zou je die resterende tijd verspillen aan boodschappen doen in een drukke overbevolkte supermarkt? Neen, er zijn betere dingen te bedenken. Lekker vanuit je luie zetel even je laptop of tablet erbij nemen en online shoppen: veel tijd en moeite uitgespaard! Bovendien moet je niet meer snel-snel naar je wagen rennen om nog net op tijd in een winkel te zijn die een kwartiertje later de deuren sluit. Toegegeven, je hebt niet onmiddellijk de gewenste producten bij jou in huis, maar de meeste webshops leveren de dag nadien reeds je bestelling aan je deur. Nog een bijkomend voordeel: je hoeft zelf niet meer met je aankopen liggen sjouwen. Al dat gedoe met flessen frisdrank, zakken hondenbrokken, dozen waspoeder en dergelijke meer, behoort definitief tot het verleden. De bezorger brengt je bestelling bij je thuis: zelf hoef je niets meer uit je auto te laden.

Voordelig online shoppen

Voortaan ben je in staat om met weinig moeite en op heel korte tijd een goede prijs-kwaliteitvergelijking te maken van de artikelen die je wilt aankopen. Het internet is een haast onuitputtelijke bron van informatie. Zoek niet langer in folders en reclameblaadjes van allerlei shops, leg geen nutteloze kilometers meer af om toch maar een aanbieder te vinden met een nog lagere prijs. Op het ‘world wide web’ vind je vergelijkingssites die de prijzen van verschillende producten voor jou vergelijken. En zo zie je in één oogopslag welke aanbieder jouw favoriete artikel voor de voordeligste prijs levert. Meestal kosten producten in webshops minder dan deze in een traditionele winkel. Dat komt omdat webshops minder personeel in dienst hebben en geen geld hoeven uit te geven aan het onderhoud, de verlichting en de verwarming van een winkelruimte. Veel webshops leveren jouw bestelling gratis aan huis of rekenen hiervoor een klein bedrag aan. Die leveringskosten verdien je echter snel terug, je bespaart immers op brandstofkosten en parkeergeld voor je auto.

Zelf je boodschappen afhalen blijft mogelijk

Je aankopen thuis laten bezorgen is heel gemakkelijk, maar wat als er overdag niemand thuis is? Ook daarvoor bestaan er oplossingen. Vrijwel alle webshops bieden de mogelijkheid om je bestelling te laten leveren op een pick-up point naar keuze, waar jij het nadien mag ophalen. Soms kun je zelfs je bestelling op jouw werk laten bezorgen.

Online betalen: verschillende mogelijkheden

online betalenBij online winkelen hoort natuurlijk online betalen. Webshops bieden hun klanten vaak verschillende manieren van online betalen aan: via PayPal, iDEAL, met een bankkaart of met een creditcard. Soms is het ook mogelijk om achteraf, na het leveren van de aankoop, te betalen. Online betalen is over het algemeen veilig, maar je moet natuurlijk een aantal basisregels in acht nemen. Van bekende en grote webshops mag je zeker zijn dat het online betaalplatform betrouwbaar is. Bij nieuwe en onbekende webwinkels moet je wat meer op je hoede zijn. De betaalfase moet gebeuren via een versleutelde internetverbinding (https). Als je wifi gebruikt, moet deze beveiligd zijn met een wachtwoord. Bij je eigen thuisnetwerk is dit normaal steeds het geval, maar let op met openbare wifinetwerken (bijvoorbeeld wifi in een station of luchthaven). Deze zijn doorgaans niet beveiligd, gebruik ze beter niet voor online betalingen. Zorg er ook voor dat je pc, laptop en andere apparaten voorzien zijn van een goede virusscanner en firewall.

Wetgeving over online aankopen

De wetgever beschermt consumenten die online aankopen doen. De wet Kopen op Afstand werd in 2001 ingevoerd en schrijft een aantal regels voor waaraan webshops zich moeten houden. Na de levering heb je het recht om online aangekochte producten binnen de 7 dagen terug te sturen. De webshop moet je binnen 30 dagen het bedrag terugbetalen. Dat is handig als je bijvoorbeeld schoenen of kleren online hebt gekocht. Als die nadien niet blijken te passen of jou toch niet bevallen, raak je er zonder veel poespas terug vanaf. Denk er wel aan dat je zelf de verzendingskosten voor het retourneren moet betalen. Als de webshop jouw artikelen om de een of andere reden niet binnen de 30 dagen kan leveren en dit voordien niet bekend was, mag je ook afzien van de aankoop.

Webshops versus gewone winkels

Gaan gewone winkels in de toekomst verdwijnen uit het straatbeeld? Neen, natuurlijk niet. Want, geef toe, wat is er gezelliger dan met een hoop vriendinnen door een winkelstraat te kuieren, kleren te passen, naar de aanbiedingen te kijken en in souvenirwinkeltjes rond te snuffelen? Gewone winkels en supermarkten zullen blijven bestaan, maar een groot gedeelte van de aankopen zal online gebeuren. Winkelen vanuit je eigen woonkamer, op elk tijdstip van de dag, voordelig en zonder tijdverlies: meer en meer mensen ontdekken stilaan de onmiskenbare voordelen van online shoppen. Het bloeiende tijdperk van webshops en online winkelen is definitief van start gegaan.

Deel dit bericht op social media