Home » Blog » Schade expert – een helpende hand in vervelende situaties

Schade expert – een helpende hand in vervelende situaties

Helaas bestaan er situaties waarin jij, je eigendommen of iemand anders schade oploopt. Je kunt hierbij denken aan een storm, auto-ongeluk of aardbeving. Hoewel deze situaties niet met opzet ontstaan of gebeuren, kan het enorm vervelend zijn. Soms is de omvang zo groot dat je de hulp in moet schakelen van een schade expert. En daar gaan we het over hebben.

De schade expert: wie, wat, waar, wanneer?

schadeexpertHieronder wat basis informatie over de schade expert! Je kunt een kort overzicht vinden over de basiselementen van dit beroep.

Wie

Het is een persoon die gespecialiseerd is in het vaststellen van schade. De deskundige neemt op locatie de situatie waar, bepaalt welke maatregelen getroffen moeten worden om verdere schade te voorkomen en controleert of er volgens de polisvoorwaarden is gehandeld. In dit vakgebied bestaan er schade experts op verschillende specialismen. Zo heeft een autoschade expert andere kennis dan iemand die gespecialiseerd is op letselschade. Ieder heeft zijn eigen kennis en vaardigheden.

Wat

De belangrijkste taak van een schade expert is het vaststellen van de schade en de bijbehorende kosten. Maar ook onderzoeken ze de oorzaak en omvang van de schade. Daarnaast kijken ze ook naar de maatregelen die nodig zijn. Ze voeren niet alleen taken uit gerelateerd aan de inhoud, maar ook aan het proces. Zo begeleiden ze je vaak in het hele traject en zetten ze het proces in gang voor het herstel. Een helpende hand dus!

Een concreet resultaat is het rapport. Hierin worden de reparatiekosten, de nieuwwaarde en dagwaarde opgenomen. Op basis van dit rapport bepaalt de verzekeraar of je een uitkering, afwijzing of herstel krijgt. Ze staan eigenlijk tussen jou en de verzekeraar in en zorgen voor een juiste afhandeling. Ben je het niet eens met de resultaten van dit rapport? Dan kan je om een second opinion vragen, ook wel contra expertise genoemd.

Waar

Vaak werken ze voor een schade-expertise bureau om onafhankelijkheid te waarborgen. Maar ze kunnen ook in loondienst zijn van een verzekeraar. Ze staan ingeschreven bij de Stichting Nederlands Instituut Van Register Experts (NIVRE) en voldoen hiermee aan de gevraagde kwaliteitseisen en gedragsregels in dit vakgebied.

Wanneer

Maar wanneer schakel je zo’n schade expert in? Bij grotere schades vraag je vaak om de hulp van deze specialist. Over het algemeen gaat het om bedragen hoger dan €750,-. Dit gebeurt dan vanuit de verzekeraar of het onafhankelijke bureau.

Een contra expert

Het kan natuurlijk zo zijn, dat de gedupeerde het oneens is met de uitkomsten van het rapport. Maar wat doe je dan? In dit geval kun je om een second opinion vragen; de contra expert. Deze persoon huur jij zelf in en zal een rapport opstellen met bevindingen. Over het algemeen zal de deze deskundige dezelfde taken verrichten als een reguliere schade expert. Het grote verschil is dat de eerste jouw belangen behartigt in dit proces. Deze twee partijen zullen dan ook samen in overleg gaan om tot een beslissing te komen. En hopelijk in jouw voordeel! Schakel in ieder geval met zekerheid de specialisten van Schippers Bouwconsult in voor een gedegen rapport.