Home » Kennisbank Persoonlijke ontwikkeling » Hoe Stress Verminderen? 8 tips die je Direct kan Toepassen!

Hoe Stress Verminderen? 8 tips die je Direct kan Toepassen!

In dit artikel lees je 8 tips die je stress gaan verminderen. Je kunt deze tips DIRECT toepassen, waardoor je snel resultaten gaat zien. Lees snel verder!

We hebben allemaal wel eens stress in ons leven. Stress om de trein te halen, stress om die ene opdracht op tijd in te dienen en stress om nog op het laatste moment een cadeautje te halen voor iemand die jarig is.

Dit zijn allemaal vormen van stress die niet echt kwaad kunnen. Het zorgt er namelijk voor dat je het gene doet wat van je wordt verwacht, wat helemaal prima is.

Maar er is ook een vorm van stress die niet zomaar weggaat. Deze vorm van stress blijft voortdurend in je hoofd zitten, en ga je ook merken in je lichaam. Dit is niet wenselijk en wil je graag zo snel mogelijk verhelpen. De kans dat je een burn-out krijgt loopt namelijk op als je langdurig last hebt van stress.

Ik geeft je 8 tips om je stress te verminderen. Je kunt deze tips direct toepassen, dus pak er pen en papier bij!

Tip 1: Houd werk en privé gescheiden

Kijk hoe je werk voorkomt in de tijden dat je vrij hebt, dus in de avonden en in het weekend. Hoe komt je werk hier in voor? Bijvoorbeeld Whatsapp meldingen uit werkgroepen of mailtjes? Kijk dan niet naar je mail en zet je Whatsapp groep op stil voor de avond en weekenden. Je collega’s zullen dit vast begrijpen als je uitlegt waarom je dit doet.

Concrete actie: Kijk hoeveel je met werk bezig bent in je vrije tijd, en zet je mail en Whatsapp groepen op stil.

Tip 2: Houd jezelf gezond

Klinkt cliché, maar dit gaat vaak toch onbewust fout. Zorg dat je gezond eet en beweegt. Hierdoor ben je fysiek sterk, waardoor je mentaal ook meer aankan.

Concrete actie: Open je koelkast en gooi alle ongezonde rommel weg, en pak een stuk fruit. Maak een spontane wandeling in je buurt.

Tip 3: Focus op je ademhaling

Je ademhaling kan je veel helpen om je stress te verminderen. Het is van belang om een klein momentje op de dag te pakken, ook als ik het maar 5 minuten, om even te gaan zitten en rustig adem te halen. Je denkt dan even nergens aan. Verschillende apps kunnen je hierbij helpen.

Concrete actie: Pak elke dag een momentje waarbij je gedurende 5 minuten, 4 seconden inademt, en 6 seconden uitademt.

Tip 4: Stop met vergelijken

Het vergelijken van jezelf met mensen op sociale media kan je motiveren, maar in de meeste gevallen krijg je een gevoel van minderwaardigheid. Stop hier gewoon mee en kijk desnoods minder op sociale media. De enige persoon met wie je je moet vergelijken is jijzelf. Voor de rest helemaal niemand!

Concrete actie: Ontvolg profielen op sociale media waarvan je automatisch in de vergelijkmodus schiet.

Tip 5: Praat erover

Dit is de aller moeilijkste van allemaal; je worstelingen met stress blootleggen, en vertellen aan iemand anders. Kies iemand die je 100% kan vertrouwen en die dicht bij je staat. Dat maak het gesprek makkelijk.

Het gevolg hiervan is dat diegene met je kan meedenken over oplossingen en beter rekening met je houdt. Jezelf kwetsbaar opstellen kan moeilijk zijn, maar het gaat je zeker helpen in het verminderen van je stress.

Concrete actie: Ga met iemand die dicht bij je staat praten over je ervaringen met stress in je huidige situatie.

Tip 6: Geef de prioriteit aan je nachtrust

Ook vast iets wat je waarschijnlijk allang weet. Maar doe je het dan ook altijd? Goed slapen zorgt voor veel voordelen, en is ook zeker een goede manier om je stress niveau te verlagen. Ga dus op tijd naar bed en pak minstens 7 á 8 uur slaap. Kom langzaam in je nieuwe slaapritme door telkens een uurtje eerder naar bed te gaan, totdat je op de gewenste tijd bent uitgekomen en je minstens 7 uur slaapt.

Concrete actie: Ga vanavond een uurtje eerder naar bed.

Tip 7: Doe meer waar je blij van wordt

De dingen die je gelukkig maken zijn het allerbelangrijkste in het leven. Waarom zou je dit niet vaker doen? Als je meerdere van de bovenstaande tips gaat gebruiken en toepassen, zul je veel meer tijd voor jezelf over hebben. Deze tijd kan je dus besteden door meer te doen wat jij leuk vindt om te doen.

Concrete actie: Kies hetgeen waar jij blij van wordt, en zet het volgende week 2x in je agenda, op verschillende dagen.

Tip 8: Schrijf alles op wat er in je hoofd rondgaat

Als er 10 dingen tegelijk door je hoofd schieten, krijg je ook stress. Dit kun je oplossen door alles op te gaan schrijven op een takenlijst. Alles wat je nog moet doen, privé en werk, en de rest van de dingen waarover je constant aan het nadenken bent.

Concrete actie: Maak nu een lijst met alles wat er in je hoofd omgaat. Stop pas als je niks meer kunt opschrijven.

Voorgoed vaarwel zeggen tegen je Stress

Je hebt nu 8 concrete acties die je helpen om je stress te verminderen.

Om volledig van je stress af te komen is een online instap cursus erg aan te raden. De online cursus ‘Nooit meer Zorgen of Stress‘ van Frank de Moei kan je wel eens een stuk verder gaan helpen.

In mijn Nooit meer Zorgen of Stress Review kijk ik naar de ervaringen van anderen, en de inhoud van het programma.

Al meer dan 15.000 cursisten zijn je voorgegaan!

nooit meer zorgen of stress cursus

Plaats een reactie