Vakantie naar Griekenland

Leestijd: 6 minuten

Tempels, gezellige bistro’s waar de tijd stil heeft gestaan, talloze pilaren, souvlaki en zandstranden, een vakantie naar Griekenland is voor veel mensen een droom. Naast een rijke geschiedenis biedt het land veel variatie en zon. Dat is dan ook de reden waarom Griekenland nog altijd een populaire vakantiebestemming is. Met tal van bezienswaardigheden, zowel op het vaste land als op de vele eilanden, is Griekenland geschikt voor elke type vakantie. Of je nu de oude, historische locaties wilt bezoeken of liever aan het strand wil liggen, een vakantie in Griekenland is in alle opzichten een unieke ervaring.

griekenland vakantie

Op vakantie naar Griekenland

De meest bekende vakantiebestemmingen op het Griekse vasteland zijn de schiereilanden Chalkidiki en Peleponnesos met de ruïnes van het oude Olympia. Wil je het moderne Griekenland leren kennen, maak dan een citytrip naar Athene. Naast de bekende toeristische trekpleisters zijn de kleinere Griekse eilanden steeds meer in trek. Rhodos, Santorin, Samos en de Ionische eilanden van Korfu tot Zakynthos zijn meer dan een bezoek waard en vormen in veel gevallen een van de hoogtepunten tijdens je vakantie in Griekenland.

Wellicht denk je bij het plannen van je vakantie naar Griekenland aan typische Griekse zaken als fetakaas, de bekende Griekse kalamata olijven en de bekende gerechten uit de Griekse keuken waaronder gyros. Griekenland heeft echter meer te beiden dan een indrukwekkende keuken. Zo is Kreta een gewilde vakantiebestemming. Dat heeft niet zo zeer te maken met het klimaat, maar vanwege de talloze bezienswaardigheden. Enkele van de grootste attracties zijn de Samariakloof, de ruïnes van Knossos Palace, de steden Chania en Rethymno en de stranden in Preveli, Ammoudi, Vai of Matala.

De beroemde Griekse keuken

Denk je aan Griekenland, dan is de kans groot dat je direct denkt aan heerlijke gegrilde gerechten. Logisch, wie heeft er immers nog nooit gyros of souvlaki gegeten? De Griekse keuken is in Nederland reeds lang ingeburgerd, maar toch smaakt het Griekse eten nooit zo lekker als in Griekenland zelf. Wil je een glimp opvangen van het echte Griekse leven, dan kun je niet om de lokale keuken heen. Alleen op die manier kun je leren om van de Grieken en hun land te houden. Geniet uitgebreid van lokale culinaire lekkernijen terwijl nieuwe vriendschappen ontstaan met trotse Grieken en vergeet niet de traditionele lunch op zon- en feestdagen die tot de avond duren. Laat je in ieder geval verrassen en geniet van traditionele gerechten die met liefde en zorg zijn bereid.

Culinaire geschenken

griekenland strandBeschouw de gastronomische rijkdom van Griekenland als een prachtig geschenk van de natuur. Dat de Griekse keuken bijzonder is ontdek je pas als je over de lokale markt loopt in een willekeurige Griekse stad. Tal van lokale producten staan uitgestald en de verkopers vertellen je vol overgave over de producten die ze verkopen, van kruiden tot ambachtelijk gemaakte wijnen. Verblijf je langer dan een paar dagen in Athene, bezoek dan een van de vele boerenmarkten (in Griekenland bekend als een “laiki agora” of een mensenmarkt) . Boeren verkopen hier meestal hun lokaal geproduceerde verse groenten en fruit, maar je kunt ook verse vis, eieren, olijven, honing, kruiden en bloemen vinden. Een bezoek aan een van de lokale markten is een ervaring op zich en mag je zeker niet overslaan.

Wandelen in Griekenland

Voor de liefhebbers van een avontuurlijke invulling van de vakantie is Griekenland een ideale bestemming. De Griekse eilanden vormen het ideale decor voor een unieke wandelvakantie. Zo heeft het eiland Amorgos een veelzijdig landschap en is de oppervlakte van 126 vierkante kilometer ruim voldoende voor aangename wandelingen. Zo kun je vanuit de stad Karapola het eiland oversteken en aan de andere kant van het eiland de plaats Chora bezoeken om vervolgens je weg te vervolgen richting het strand van Agia Anna.

Hydra, het walhalla voor wandelaars

Een ander eiland wat minstens zo populair is onder wandelaars, is Hydra. Als je hier aankomt heb je direct het idee dat je terecht bent gekomen in een enorm groot openlucht museum. Grote, indrukwekkende villa’s die bewoond worden door kunstenaars en schrijvers, je komt het hier allemaal tegen. Het zal je dan ook niet verwonderen dat juist dit eiland vaak is gebruikt als decor voor verschillende films. De natuur van het eiland maakt dit tot een uniek stukje Griekenland en is een waar walhalla voor wandelaars. Voor degenen die sterke benen hebben en bereid zijn om steile ezelspaden en stekelige brem aan te pakken, heeft Hydra een van de meest uitdagende wandeltochten in Griekenland. Met Pasen is het eiland bedekt met bloemen, waarvan sommige nergens anders op aarde bestaan.

Het oude Griekenland

griekse oudheidHoe mooi en veelzijdig Griekenland is, zie je pas bij een bezoek aan Athene. Hier gaan toekomst en verleden hand is hand. De indrukwekkende bezienswaardigheden kun je onmogelijk in een dag bekijken, er is gewoon te veel te zien. Athene is een van ‘s werelds oudste steden met een geschiedenis van meer dan 3400 jaar. Talloze oude schatten en ruïnes maken de Griekse hoofdstad Athene tot een populaire bestemming. Wandel door de ontzagwekkende citadel van de Akropolis om vanaf die locatie het Parthenon en de Erechtheion-tempel te bewonderen. Wil je echt een mooi voorbeeld van de Griekse cultuur aanschouwen, bezoek dan de beroemde ruïnes van Delphi tijdens een dagexcursie. Het is zonder meer de moeite waard.

Peloponnesos

Mocht een bezoek aan Athene je niet volledig kunnen boeien, reis dan door naar het pittoreske dorpje Tolo, gelegen aan een prachtige baai op het schiereiland Peloponnesos. Geniet hier van de omgeving terwijl je de regio Argolis kunt verkennen, inclusief de oude steden Mycene en Epidaurus. Vergeet dan ook niet om de prachtige badplaats Nafplio te bezoeken of het . Byzantijnse fort van Mystras. Dit fort ligt hoog op de berg Taygetos en vanaf hier heb je een indrukwekkend uitzicht op het oude Sparta. Een uitstapje naar het eiland Spetses behoort ook tot de mogelijkheden. Dit eiland speelde dankzij haar unieke ligging een belangrijke rol in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog van 1821.

Griekse tradities en de cultuur

griekenlandNaast een indrukwekkende hoeveelheid natuur en oudheidkundige bezienswaardigheden is Griekenland ook een land dat bol staat van tradities. In veel gevallen zijn het feesten met een bijzondere betekenis en zijn ze veelal verbonden aan de regio of stad. Tijdens je vakantie in Griekenland ontmoet je gegarandeerd locals, gekleed in traditionele kostuums. In West-Kreta dragen de oudere mannen nog steeds met trots hun hoge laarzen, rijbroek en zwart-kwastje hoofddoek en op Karpathos hebben de vrouwen twee verschillende kostuums, een eenvoudige voor dagelijks gebruik en een zeer uitgebreide, kleurrijke voor festivals en bruiloften. In Metsovo bijvoorbeeld, zie je bij speciale gelegenheden de mannen in geborduurde vesten, wollen hoeden, geweven broeken en klompen.

De Griekse dans

Het meest herkenbare aan de Griekse cultuur is het dansen. Misschien is er niets duidelijker aanwezig in de dagelijkse cultuur van Griekenland dan de traditionele dansen. Grieken houden nu eenmaal van dansen, in paren of in cirkels, jong en oud. Het dansen is meer dan een leuk tijdverdrijf, het heeft hier nog steeds een belangrijke betekenis. Het zorgt voor verbinding en laat zien dat de Grieken trots zijn op hun ‘roots’. De muzikanten die op handgemaakte traditionele instrumenten spelen, dragen het hele jaar door bij aan de vreugde en zorgen voor de typische Griekse sfeer op de talloze festivals en feesten.

Deel dit bericht op social media

Misschien ook interessant

error: Content is protected !!