Woning verkopen zonder makelaar

Leestijd: 6 minuten

Het is voor veel mensen vanzelfsprekend: als ze een woning verkopen laten ze dit gelijk door een makelaar doen. Het is vrijwel sociaal geaccepteerd en veel mensen zijn zich niet eens bewust van de alternatieven. Succesvol uw huis verkopen? Het is in de regel namelijk niet altijd noodzakelijk om je woning te verkopen door tussenkomt van de makelaardij, zelf je huis verkopen kan ook. Als je een beetje handig bent en goed kunt organiseren, dan kun je het prima zelf doen. Je bespaart dan heel veel geld en bovendien ook gedoe. Je hebt namelijk met minder mensen te maken en de communicatie kan allemaal rechtstreeks gebeuren. Wil je je woning verkopen zonder tussenpersoon? Dan komt daar echter wel wat bij kijken. In dit artikel zal worden behandeld waar je zoal op moet letten bij het verkopen van je woning zonder tussenpersoon. Ook zullen de voor-en nadelen worden behandeld van een woning verkopen zonder makelaar, zodat je een overzichtelijk beeld krijgt. Is het iets voor jou? Of juist niet? Na het lezen van dit artikel kom je daar achter.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij het verkopen van je woning zonder tussenpersoon, moet je met verschillende zaken rekening houden. Hieronder een opsomming van verschillende zaken waar je op moet letten.

Wat wil je uitbesteden en wat niet?

huis verkopen zonder makelaarWil je je woning zonder tussenpersoon verkopen, dan moet je eerst uitzoeken wat je allemaal zelf allemaal kan. Het maken van goede foto’s is erg belangrijk bij het verkopen van je woning. Op basis van die foto’s zullen mensen besluiten of ze een bezichtiging willen inplannen, of dat het ze toch allemaal niets lijkt. De foto’s moeten wel realistisch zijn, zodat mensen niet teleurgesteld raken tijdens de bezichtiging. Daar schiet niemand wat mee op. Ben je een beetje ervaren met het maken van foto’s? In dat geval kun je dat prima zelf doen. Je hoeft dat niet uit te besteden aan de makelaardij. En als je zelf geen goede foto’s kunt schieten, heb je misschien wel een bekende die dit voor je wil gaan doen. Andere zaken kunnen echter lastiger zijn. Zoals je huis op de markt brengen, in het zicht van potentiĆ«le kopers. Makelaars hebben daar veel ervaring mee. Als je nog nooit een huis hebt verkocht, dan mis je deze ervaring. Daarvoor kun je echter ook internetmakelaars inhuren. Zij hebben daar wel ervaring mee en zijn in de regel veel goedkoper dan de makelaars die alles uit handen nemen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Maar het punt is: ga van te voren altijd na wat je wilt uitbesteden en wat niet.

Tijdsplanning

Er gaat meer tijd zitten in een huis verkopen dan veel mensen denken. Het is niet enkel je huis te koop zetten en dan maar afwachten tot er een bezichtiging wordt gepland. Je moet ook rekening houden met alle administratieve rompslomp die erbij komt kijken. Verkoop je huis dan ook in een periode waarin je veel tijd hebt. Anders kan het erg lastig worden en zal het proces sneller stagneren. Een goede manier om na te gaan of je genoeg tijd hebt, is door een tijdsplanning te maken. Je komt er dan zeer snel achter of je voldoende tijd hebt om alles te regelen. Blijkt uit de tijdsplanning dat dit zeer lastig wordt? Probeer dan zaken uit te besteden waar je zelf niet heel handig in bent. Zo bespaar je tijd en andere mensen kunnen dergelijke zaken veel effectiever afhandelen.

Vraagprijs en andere zaken

Ook moet je bij de verkoop van je huis rekening houden met de vraagprijs. Deze moet je allereerst gaan vaststellen. Een juiste vraagprijs vaststellen is nog niet zo makkelijk. Je kunt je huis laten taxeren door een professional, maar in de regel kost dit ook best veel geld. Zelf je huis taxeren kan ook prima. Op internet staan bepaalde tips waar je op kunt letten. Nadat je een vraagprijs hebt vastgesteld, moet je ook een zekere ondergrens vaststellen. Hoe laag wil je maximaal gaan en zijn er nog bepaalde voorwaarden?

Naast de vraagprijs vaststellen zijn er nog vele andere zaken waar rekening mee dient te worden gehouden. Zo moet je bijvoorbeeld contracten opstellen. Ook een lastige klus. Want hoe zorg je ervoor dat je helemaal juridisch bent ingedekt? Op internet zijn gelukkig verschillende modelcontracten te vinden. Deze zijn al uitvoerig gecheckt en juridisch waterdicht. Maar deze contracten zijn wel zeer algemeen. Misschien geldt er voor jou wel een bijzondere situatie. Heb je geen verstand van het opstellen van contracten? In die gevallen kun je het beste een jurist vragen. Deze kan dit helemaal voor je opstellen, maar bijvoorbeeld ook nachecken. In de regel is na laten checken goedkoper dan zelf een contract opstellen. Ook moet je de koper goed en deugdelijk informeren. Anders bestaat er het risico dat er na de koop nog problemen ontstaan. Dat wil je natuurlijk niet, want alles moet netjes afgehandeld worden.

De nadelen van verkoop zonder tussenpersoon

zelf je huis verkopenJe huis verkopen zonder tussenpersoon heeft enkele nadelen. Deze zullen eerst worden benoemd. Vervolgens zullen dan de voordelen worden behandeld.

Nadeel 1: onderhandelen kan lastig zijn

Makelaars weten zeer goed hoe ze moeten onderhandelen. Ze hebben daar veel ervaring mee en kennen bepaalde trucjes. Deze onderhandeling kan ervoor zorgen dat je veel meer geld voor je woning krijgt. Ben je slecht in onderhandelen? Misschien kun je dit dan beter door iemand anders laten doen. Dit hoeft dan natuurlijk niet per se een tussenpersoon te zijn. Ook andere mensen kunnen je bijstaan met het onderhandelen. Sommige mensen zijn van nature goede onderhandelaars.

Nadeel 2: minder vrije tijd

Heb je zeer weinig vrije tijd? In de drukke samenleving waarin wij leven is dat niet onrealistisch. Zoals in dit artikel al eerder werd gesteld: in het verkopen van je huis gaat veel tijd zitten. Heb je zeer weinig vrije tijd, dan is dit echt een nadeel en is het niet altijd verstandig om alles zelf te doen. Maar je kunt ook verschillende zaken uitbesteden die andere mensen veel effectiever kunnen. Dit omdat deze mensen er dan heel veel ervaring mee hebben. Zoals het huis laten taxeren en de contracten op laten stellen.

Voordelen van woning verkopen zonder makelaar

Voordeel 1: je bespaart geld

De belangrijkste reden waarom mensen een woning, zonder tussenkomt van een makelaar, willen verkopen is zodat ze dan geld kunnen besparen. Als je van plan bent je oude huis te verkopen, dan moet je daarna doorgaans ook weer een nieuw huis kopen. Al het geld kun je dan wel gebruiken. Makelaars kosten erg veel geld. Er kan dan een grote hap uit je verkoopprijs worden genomen. Geld dat je hoogstwaarschijnlijk liever aan andere zaken zou willen besteden.

Voordeel 2: zelf je huis verkopen: alles zelf regelen

Veel mensen vinden het fijn om autonoom te zijn, en te blijven, bij de verkoop van een huis. Ze geven liever niet alles uit handen. Het voordeel van een huis verkopen, zonder tussenkomt van een makelaar, is dat het ook niet noodzakelijk is om alles uit handen te geven. Je kunt dan zelf nagaan wat je zelf wilt doen, en ook nagaan wat je eventueel uit wilt besteden. Je houdt dan zelf de verantwoordelijkheid en hebt veel zicht op het gehele proces. Dit maakt het voor heel veel mensen aantrekkelijk.

Deel dit bericht op social media

Misschien ook interessant

error: Content is protected !!