Home » Kennisbank » Kennisbank Hobby » Zelf Bank Maken voor in de Woonkamer? Tips en Bouwtekeningen!

Zelf Bank Maken voor in de Woonkamer? Tips en Bouwtekeningen!

Wil je graag zelf een bank gaan maken voor in de woonkamer? In dit artikel geef je de informatie die belangrijk is voor deze doe-het-zelf klus. Zo weet je wat je nodig hebt en waar je aan moet denken.

Doe-het-zelf projecten heb je er in alle soorten en maten, en dus ook voor banken in de woonkamer. Het is bekend dat je gemakkelijk loungebanken kunt maken voor in de tuin. Maar banken voor in de woonkamer zijn iets minder voorkomend.

Met de juiste afmetingen, materialen en kussens heb je een prachtige bank staan, waar je een stuk minder geld voor kwijt bent!

Hoe groot wil je de bank maken?

Net zoals in een woonwinkel heb je vele opties in de grootte van de bank. Het is belangrijk om het aantal zitplaatsen te bepalen. Dit is de belangrijkste factor voor de grootte van de bank, en zorgt ervoor dat je weet welke afmetingen geschikt zijn.

In de onderstaande video zie je een aantal banken langskomen voor inspiratie. Veel banken zijn voor buiten gemaakt, maar kunnen net zo goed worden gebruikt als bank in een woonkamer.

Wat zijn de kosten van de bank?

Voor een bank bij Ikea of een willekeurige bouwmarkt betaal je al snel 3 tot 4 keer zoveel. Met de juiste bouwtekeningen, gereedschap en hout kun je gemakkelijk zelf een bank gaan maken, en bespaar je een hoop geld.

Laten we zeggen dat een 3-zits bank bij Ikea gemiddeld €600 á €700 kost. Als je zelf een 3 zitter gaat maken, ben je ongeveer 100 tot 150 tot euro kwijt voor het hout. Dat is stuk goedkoper, en daarnaast geeft een doe-het-zelf project je een hoop voldoening en kan je met trots vertellen dat je de bank waar je op zit, zelf hebt gemaakt :).

Welk materiaal is het beste?

Voor banken die je zelf gaat maken is hout het meest geschikt. Dit kun je gemakkelijk kopen bij de bouwmarkten, en is goed betaalbaar.

Waar je wel mee rekening moet houden zijn de kussens op de bank. Omdat er natuurlijk geen vering aanwezig is, zijn de kussens erg belangrijk voor het zitcomfort.

hout als materiaal

Bekijk dus goed welke kussens op de bank passen en welke je misschien al thuis hebt liggen. Zo weet je zeker dat je lekker kan gaan bankhangen op je eigen gemaakte bank!

Bouwtekeningen voor allerlei soorten banken

Je weet nu waar je allemaal aan moet denken als je zelf een bank wilt gaan maken voor in de woonkamer.

Als je aan de slag wilt gaan, zijn bouwtekeningen essentieel.

Je kunt hier mijn Fred’s Bouwtekeningen Review lezen. Fred heeft een bestand met meer dan 10.000 bouwtekeningen, waaronder instructies voor heel veel verschillende banken voor binnen en buiten.